Ténytár: Nem csökken a kivándorlás

A Ténytár blogján már régen foglalkoztunk a migrációs helyzettel, noha korábban több írást is szenteltünk a témának. A Népességtudományi Kutatóintézet friss kutatása szerint a migrációs folyamat nem torpant meg, továbbra is sokan terveznek más országokban szerencsét próbálni.

Rosszabbul élünk, mint hat éve?

Több írásunkban is foglalkoztunk a magyar társadalom polarizációjával és hazánk régiós versenyben való lemaradásával. Arról is írtunk, hogy a kormány "Magyarország jobban teljesít" szlogenjéhez képest az életszínvonal nemhogy nem javult, de romlott is. Persze, már akinek. A Fidesz társadalompolitikájával a felső középosztálynak nevezett réteg járt jól.

Orbán Viktor legnagyobb hazugságai a Ténytáron

Már lassan másfél hónapja indított sorozatunkban a kormányrúdnál lévő politikusok teljesítményt elemezzük. Először két karakteres kormányzati személlyel (Matolcsy György és Hoffmann Rózsa) foglalkoztunk, utána rátértünk a hazai politikai élet legfajsúlyosabb szereplőjére, azaz Orbán Viktorra.

Nemzetrondítók

Már az sem volt rendben, hogy a Jobbik az előző ciklusban parlamenti alelnököt adhatott. Bár Kövér László viselt dolgai halványították ennek szégyenét, máig megmagyarázhatatlan, hogy a demokratikus frakciók miért tűrték el. Ha nincs eszköz arra, hogy ezt megakadályozzák, akkor találjanak ki egyet.

Felcsúti stadion, tényleg? És ezt így hogy?

Mivel fennáll a veszélye annak, hogy relatíve hamar napirendre térünk egy jórészt közpénzen felépített, Ceausescu-stílust idéző esztétikai nonszenszen, tegyünk fel (újra) néhány alapvető kérdést.

Egyenlítő TV: A győzelem előtt I.

A 2018-as választásnak csak úgy futhat neki az MSZP, ha saját, valóban baloldali gazdaságpolitikai elképzelésekkel rendelkezik. Amely képes kezelni a fenntarthatóság kérdését, miközben olyan, hagyományosan baloldali értékek védelmében fogalmazódik meg, mint a társadalmi szolidaritás, az igazságosság és az esélyegyenlőség.

Népszava vélemény: Orbán ölelése

"Építem a baloldalt is magába foglaló nemzeti közösséget" - nyilatkozta Orbán Viktor még a választások előtti napokban. A mondat, túl azon, hogy hihetetlen magabiztosságra utal, mintegy megelőlegezi a kétharmados győzelmet, túlmegy a híres-hírhedett kötcsei gondolaton, amely a centrális erőtérről értekezett.

Egymillió-kétszázezer

Egymillió-kétszázezer - szavazatnak túl kevés volt. Fájdalomnak, keserűségnek, csalódásnak viszont túl sok. Túl sok, ha egyszerre ennyi ember érzi úgy: elvették a jövőjét. Miközben ki-ki azon gondolkodik, hogy miért "csak" ennyi, az első órákban, hetekben, napokban elsősorban ezzel az egymillió-kétszázezer fájdalommal kell szembenéznünk.

Ténytár: Az elmúlt négy év számokban

Változatos négy éven vagyunk túl. A 2010-es elsöprő győzelem után a Fidesz saját filozófiájának tükrében a szocialista kormányoktól merőben eltérő gazdaságpolitikát hirdetett meg, azonban a cél meglepően hasonló volt: a belső kereslet felfuttatása.

Egyenlítő TV: És most?

Viktor királyt szentté avatják? Lezárják a határokat és kilépünk az EU-ból? Innen el kell menni, itt nem lehet tovább élni! – ilyen és ehhez hasonló reagálásokat hallottunk lépten-nyomon a Fidesz újabb – talán kétharmados – győzelme után. Előre bocsátjuk: nem hiszünk ebben.

Kormányváltás kell

Magyarország rendszerváltás utáni történetének legfontosabb választására készülünk. Nem egyszerűen pártok, politikusok állnak szemben egymással, hanem két értékrend, két jövőkép között kell döntenünk. A Kelet és a Nyugat, a háború és a béke, a félelem és a nyugalom között fogunk választani.

Népszava vélemény: Megérdemled

Nem láttalak a Hősök terén, amikor napokig demonstráltak a rettenetes melegben azok, akiktől elvették a rokkant-járandóságukat. Vihettél volna nekik egy palack vizet.

2014-es választás: szabad lesz és tisztességes?

A választások szabadságát és tisztaságát ellenőrző, legnagyobb tekintéllyel rendelkező szervezet, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet a 2014-es magyar választásokat is megfigyeli. A kampányban szerzett tapasztalatok alapján egy közbülső jelentést fogalmaztak meg.

Orbán, te gyáva

Az különösebben nem meglepő, hogy a nép szeretett vezetője gyáva. Emlékezzünk csak arra, hogy egyik első intézkedése az volt, hogy egy pretoriánus gárdával saját, jól felfegyverzett testőrséget hozott létre. Mert ugyan a nép szereti az ő kedves vezetőjét, de ami biztos, az biztos.

Népszabadság vélemény: A vesztes Orbán

Akárhogy alakuljon is a választások eredménye, Orbán Viktor mindenképpen a választások vesztese lesz. Mindenekelőtt azért, mert már eleve elvesztette a miniszterelnök-jelöltek vitáját azzal, hogy kimenekült belőle. Orbán már kapitulált, hiszen mondvacsinált ürügyekkel feladta azt az esélyt, hogy érveljen, mert nem voltak érvei, csak üres lózungjai.

Tóta W.: Loptunk, csaltunk, raboltunk. Folytatjuk!

Miért ne lennének Nemzeti Italboltok? Ezt kívánja a magyar nemzet. „A mi programunk egyetlen szóban foglalható össze, és az úgy hangzik: folytatjuk.” (Orbán Viktor). „A nemzeti italboltok terve sajtókacsa.” (Giró-Szász András kormányszóvivő).

Az elmúlt négy év legnagyobb disznóságai

Miután a Fidesz nyolc évnyi szocialista kormányzás után hatalomra került, sokan sok mindenre számítottak, de arra az ámokfutásra kevesen gondoltak, ami végigsöpört az elmúlt négy évben. A kétharmadtól mindenki (így a befektetők is) stabilitást és a gazdaság felvirágoztatását várta azután, hogy a gazdasági és politikai válság gyakorlatilag lesöpörte az előző kormányt.

A Nagy Márciusi Rezsiünnep

A miniszterelnök évről évre szűkülő tudatában, évről évre szűkül a nemzet, egyre többen kerülnek ki belőle, de a maradék maradéktalanul boldog lesz. Az üzenet világos: aki velünk van, az van.

2014: minden idők legdrágább választása

A Fidesz olcsóbb választást ígért 2013-ban.Valójában azonban a 2014-es választásokon soha nem látott mértékű közpénzt költ el az állam: csak a pártok támogatására 7,635 milliárd forintot.

Ténytár: Az államadósság kitűnően teljesít

Ismét történelmi csúcsot ért el a központi költségvetés bruttó adóssága. Az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb adatai szerint február végén 23 ezer 392 milliárd forint volt a központi költségvetés adóssága, állításuk szerint ez a 2014-es várható GDP 79,5 százaléka.

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.