Mitől lesz a 2014-es választás szabad és tisztességes?

A választójoggal összefüggő törvények folyamatos, gyakran politikai indíttatású változtatásai során többek felvetették, hogy ez a megoldás mennyiben európai. A rendszerváltó államok választásainak szabadságát és tisztességességét a nemzetközi szervezetek közül elsősorban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) figyeli, amely munkájában kialakult standardokra építkezik.

A magyar politikatörténet legundorítóbb ügye a trafikmutyi

Igen, mélyen tisztelt polgártársak, ez az egész ügy undorító és mocskos. Ahhoz is nehezen szoktunk hozzá, hogy bizony a politika az adóforintokat és a közvagyont időnként sajátjaként kezeli. De a Fidesz új fejezetet nyitott. Ha ennek a történetnek nem szakad 2014-ben vége, a magyar politikatörténet legmocskosabb időszaka következik, vagy már itt van?

Népszava vélemény: Kioktatás

Európa megint megkapta a magáét a magyar miniszterelnöktől. Meg is érdemelte. Miközben egyik válságból a másikba tántorog, még kritizálni meri a magyarokat. Ahelyett, hogy értékelné a kétharmad frenetikus sikereit, amelyeket az "emútnyócév" nyomán ért el, természetesen Orbán Viktor lánglelkű irányításával és neki köszönhetően.

Megszoksz vagy leszoksz: elindultak a Nemzeti Dohányboltok

Ángyán, Bencsik, Holoda ... Hadházy. Rendszeres olvasóink bizonyára hamar meg tudják mondani mi a közös a felsorolt urakban: mindannyian elhagyták a Fidesz frakciót. Bencsik János és Holoda Attila energiapolitikai kérdések, Ángyán József a földmutyi, Hadházy Ákos pedig a trafikmutyi miatt távozott a kormánypárt soraiból.

Varga az unortodoxia útján építi a választási költségvetést

Folytatódik a választási költségvetés és az osztogatás előkészítése, ehhez pedig Varga Mihálynak a korábban már kitaposott unortodox gazdaságpolitika ösvényére kellett lépnie.

Magyarországon társadalmi államcsőd van

No, para. Tudom, hogy az államcsőd kifejezést csak gazdaságpolitikában ismerik. Pedig az állam feladatai lényegesen összetettebbek mintsem a fiskális izék világáról szóljon. Nem is értek a gazdaságpolitika mélységeihez, de unós untalan mantrázták a rendszerváltáskor: a szocialista nagyvállalatok csődbe fognak menni, mert drágán és rossz hatékonysággal végzik a feladatukat.

Egyenlítő TV: Orbán meseországa

Orbán Viktor ismét beintett Brüsszelnek. Orbán Viktor szerint mi vagyunk a legjobbak (bárcsak így lenne!). Orbán Viktor szerint a nyugati országok sikertelenek, miközben mi sikeresek vagyunk.

Népszava vélemény: Monitoring

Már sokszor tapasztalhattuk, ha egyszer a kétharmad valamit eldönt, akkor attól semmi sem tántoríthatja el. Legkevésbé a tények. Most az Európa Tanács határozatának interpretálása bizonyítja ezt.

Kettős Mérce: Ángyán, a Tisztességes Fideszes legendája

Amióta kétharmad a kétharmad és NER a NER, azóta bukkan föl néha valakinek a neve, mint aki “fideszes, de azért jóravaló, még a fidesszel is hajlandó szembemenni”. Az egyik ilyen jelölt Pokorni Zoltán, aki évtizede gondosan ápolja szimpatikus imidzsét, így volt mire épülnie a Hoffmann Rózsával vívott oktatáspolitikai harca kapcsán ennek a felvetésnek.

Egyenlítő TV: Minden hétre jut egy mutyi

A trafik-, a föld- és a gyümölcsmutyi után itt a patikamutyi. Hiába, nem telhet el hét a NER-ben egy jóféle mutyi nélkül. Miután a cigiárusítást, a földvásárlást és az iskolagyümölcs programot sikerült kiosztani a haveroknak, most a patikák vannak soron. Jó üzlet ez is, kétségtelen.

Lendvai Ildikó: Kis ember, nagy ember

Eleinte nem tudtam, hogy nagy ember. Azt persze láttam, micsoda bravúr volt 1990-től a politikai pária-létből abszolút többséget szerző kormányerővé tenni az MSZP-t.

Népszabadság vélemény: Horn hiánya

Még nem lehetett tudni 1990 elején, mit hoz az év, milyen lesz a rendszerváltás. Még itt voltak a szovjet csapatok, még létezett a Varsói Szerződés. Egy külpolitikai szimpóziumon ekkor említette meg Horn Gyula, hogy néhány éven belül egyáltalán nem zárja ki a NATO-tagságot.

Választási költségvetés? Naná!

Ez a „kevesebb magyar születik” mindig a ciklus utolsó részében jön elő. Amíg a tüzet oltja az ember, nem tekint a távolba. Most, hogy kikerültünk, felálltunk, jobban is teljesítünk és élünk, valamint megvédtük a rezsicsökkentést, már van idő hosszú távú, sorsdöntő kérdésekkel foglalkozni. Ilyen a népegészségügy, a népességfogyás, meg a népszerűség és a népbutítás.

Horn Gyula halálára: Búcsú

Sokak szerint az a legigazibb kép Horn Gyuláról, amellyel mai címlapunkon búcsúzunk a volt miniszterelnöktől. Élete egyik meghatározó epizódja volt, amikor majdnem pontosan 24 éve, 1989 június 27-én - osztrák kollégájával, Alois Mockkal - átvágta a két országot és a két világrendszert is elválasztó vasfüggönyt.

Kettős Mérce: A megszorítások kormánya!

Fiskális restrikció, egyenlegjavító intézkedések, szükséges kiigazítások, nem, nem ment el az eszünk mi is tisztában vagyunk azzal, hogy ezek a megszorítások szinonimái egyedül talán csak a Fidesz kormány nincs tisztában vele. Vagy az is lehet, hogy a „nem megszorítások” kormánya nem akarja beismerni, hogy az elmúlt években folyamatosan megszorít.

A II. Varga-csomag, avagy a választási költségvetés előkészítése

Nagy meglepetést okozott tegnap Varga Mihály. Senki sem számított újabb megszorító csomagra azok után, hogy az Európai Bizottság bejelentette Magyarország túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülését. Az adóemelésekben viszont semmi meglepő nincs.

Kettős Mérce: Jöjjön el a Csehországod!

Bár nem tudjuk mi történik Csehországban, nem tudjuk, milyen váddal, és hogy igaz vádakkal-e, de mára virradóra a cseh rendőrség elitalakulata talán az egész modern Kelet-Európai történelemben példátlan akciót hajtott végre, ahogy ők hívják intervenciót. Kihallgatták a miniszterelnök kabinetfőnöket, több kormánypárti politikus, magas rangú kormánytisztviselőt.

Péterem, kicsit aggódom Csehország miatt

- Péterem, kicsit aggaszt engem ez a csehországi történet. - Miért, mi történt? - Péter, örülök hogy Magyarországra figyelsz, de azért néha érdemes továbblapozni az újságban. Óriási botrány van Csehországban, a korrupcióellenes rendőrség politikusokat, vállalkozókat, kormánytisztviselőket vett őrizetbe.

Egyenlítő TV: Egy nap a NER-ben

A napokban (költözés miatt) alaposan felborult jól megszokott életritmusom. Mint minden tollforgató terroristának, életem igen tetemes részét teszi ki az interneten található hírek fogyasztása, amikből ugyebár a blogger ihletet, témát, miegyebet merít.

Viszi az állam az ingatlant - itt a Lex Sándor-palota

A Ténytár szerkesztőségében is komoly vitát váltott ki, hogy a György István által benyújtott - a korábbi kormányzati gyakorlatnak megfelelően rendkívül unalmas című - törvényjavaslatot lex Balettintézetnek, lex MTESZ-székháznak, esetleg lex Sándor-palotának tekintsük-e.

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    -    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.