Szegények vagyunk, nincs mit szépíteni rajta

Miközben Selmeczi Gabriella szenátor szóvivő asszony szerint „Magyarország a szegénység elleni küzdelemben is jobban teljesít”, újabb elszomorító adatokkal kellett szembesülniük a józan ésszel megáldott, olvasni és adatokat értelmezni képes embereknek. (Ezekből sajnos – úgy tűnik – szintén elég rosszul állunk mostanság.)

Népszava vélemény: Orbán üzenete

Valahogyan hozzászoktunk az utóbbi évtizedekben ahhoz, hogy meghallgassuk az ünnepi beszédeket, aztán másnap lapozzunk egyet, és éljük tovább az életünket, ott, ahol egy nappal korábban abbahagytuk. De Magyarország miniszterelnökének október 23-ikai beszéde után nem lehet egyszerűen lapozni és továbblépni.

Népszabadság vélemény: Elszólás

A 2010-es választások kapcsán két jogi eljárás is indult a szavazás időpontjának megválasztása miatt. A kezdeményezők kifogásolták, hogy az április 11-i dátum a külföldön szavazókat húsvétvasárnapi, vagyis ünnepnapi voksolásra kényszeríti, ellentétesen a választási törvénnyel.

Újabb lex: készül a kaszinómutyi?

Idén júliusban mi is írtunk arról, hogy a kormány álláspontja a nyerőgépekkel kapcsolatban hirtelenjében 180 fokos fordulatot vett. Miután 2012 októberében teljes egészében betiltották a pénznyerő automaták üzemeltetését, kilenc hónappal később már nem volt kifogásuk ezek ellen - no persze csak akkor, ha állami koncesszióban működtetik azokat.

168 Óra vélemény: A Fidesz fél

Sarkosabban fogalmazva, gyáva. Azóta fél, amióta 2002-ben elvesztette a választásokat. Retteg, hogy ez még egyszer előfordulhat. 2010-ben, a kétharmados győzelem után emiatt mindent megtett és mindmáig megtesz, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Jól mutatja mindezt a bajai választási cirkusz, amely jócskán túlmutat egy helyi választókerületi voksolás tétjénél.

Egy őszinte tüntetés

A demokratikus ellenzék tüntetése látszólag nem hozott újat. Volt már ilyen: szép nagy tömeg, amely egyetért abban az alapvető dologban, hogy Orbán Viktornak mennie kell. Hozzá is szoktunk, hogy évente kétszer összehív ilyen tüntetést a Milla meg újabban a Szolidaritás. Csakhogy ez most más volt.

Népszava vélemény: Nincs ünnep

A véglegesen kettészakadt országban az ünnepek is áldozatául estek a szembenállásnak. S bár a tegnapi szónokok kötelességüknek érezték, hogy fejet hajtsanak 56 hősei előtt, már a jövőre gondoltak. A közeljövőre természetesen, a tavaszi választásra, ahol el kell dőlnie, marad-e Orbánország, vagy visszatérhet a Magyar Köztársaság. A beszédekben a válaszok világosak voltak. A tömeg reakciói is.

Rezsiharakiri

Az Országgyűlés - mármint a kétharmad - dörgedelmes ukázt fogadott el, amelyben "felszólítja Magyarország Kormányát, hogy ne engedjen az európai uniós bürokrácia nyomásának, védje meg hazánk alapszerződésekben garantált jogait és következetesen folytassa a rezsicsökkentés politikáját!"

MSZP a megújulás útján - vajon elég lesz?

Kampánynyitó kongresszust tartott a hétvégén a megújuló MSZP. A rendezvényen a jelöltek elfogadták a párt 2014-es választási programját, valamint országos és európai parlamenti listáját is. (Ezek különösebb meglepetést nem okozhattak, elvégre a választmány már rábólintott egy héttel ezelőtt.)

Népszabadság vélemény: Voksot vagy életet!

A jövő évi választások egyik legfontosabb kérdése eldőlt. 2014-től Orbán Viktor nem lesz szabadon választott, legitim kormányfő Magyarországon. Kormányfő lehet, legitim nem.

Ténytár: Bővülő középosztály helyett durva szegénység

Korábban már több alkalommal foglalkoztunk a szegénység magyarországi alakulásával. A gyermekszegénységről szóló blogunkban már jeleztük, hogy a kormányzat által korábban hangoztatott cél, az alulról nyitott, széles középosztály helyett polarizációt figyelhetünk meg a társadalom felső és alsóbb rétegei között. Ez sajnos különösen aktuális, lévén tegnap volt a szegénység elleni küzdelem világnapja.

Népszava vélemény: Voks populi

A 444.hu megszavaztatta olvasóit, hogy mennyiért adnák el szavazatukat az országgyűlési választásokon. A nem komolynak szánt felmérés szerint csupán 29 százalék nem adná el ötmillióért sem a voksát, 27 százalék ennyiért igen, 22 százalék pedig félmillióért.

MSZP: úton a teljes megújulás felé?

Jóváhagyta az MSZP Országos Választmánya a szocialista párt jövő évi választási programját, valamint a párt országos elnöksége által előterjesztett uniós és országgyűlési választási listát.Jókora csalódást okozhattak azoknak a szocialisták, akik pár héttel ezelőtt arról cikkeztek: régi arcok vannak a lista befutó helyein.

Fidesz-szérum

Egyre erőteljesebben hiszem, hogy a Fidesz, pontosabban Orbán Viktor tényleg laboratóriumként használja az országot, amely laboratóriumban mi volnánk a kísérleti egerek. A mi, esetünkben, azon szavazókra vonatkozik, akik bizonytalanok a választásukban, illetve abban, hogy vajon tényleg regisztrálják-e valahol a szándékaikat, és ha igen, annak milyen következményei lehetnek.

Így képzeli el Orbán az ország jövőjét

Sajátos világképről árulkodtak Orbán Viktor legutóbbi előadásai arról, mi az egyedi magyar recept arra, hogy az ország sikeres legyen és szebb jövőt építsen. A legijesztőbb az, ha az elmondottakat tényleg komolyan gondolja, mert a valóságtól való elrugaszkodás és a küldetéstudat együttese azt a meggyőződést táplálja benne, hogy bármilyen eszközt bevethet céljai eléréséhez.

A GVH kiherélése: kormányközeli oligarchák tündöklése?

Pénteken nyújtotta be Koszorús László fideszes képviselő azt a törvényt, amely a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hatáskörét szűkítené jelentősen. "Ha" az országgyűlés elfogadja, a hivatal nem vizsgálhatná a cégek összefonódását abban az esetben, ha a kormány úgy dönt: az egyesülés a nemzetgazdasági stratégia részét képezi.

Orbán Mexikója, avagy van-e élet az 1:8 után?

Egervári Sándor lemondott, de ez nem oldja meg azt a felfogást, ami megteremtette a "szerethető válogatottat" vagy, ami egy nem létező bajnokság nem létező nézőinek stadionokat építene iszonyatosan sok pénzből csak azért, mert szeretjük a focit. Ugyanis ebből nem lesz magyar foci.

Népszava vélemény: Közösen

Soha nagyobb szükség nem volt a demokrácia híveinek összefogására, mint most. Csak üdvözölni lehet, hogy október 23-ára átfogó összellenzéki megmozdulást terveznek.

Népszabadság vélemény: Erőszakértő

Erőszakmentességre kérte Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a szombati tüntetőket. A cinikus közlés nem okozhatott meglepetést, legföljebb az, hogy azzal nem Sz. Ferenc jelentkezett.

A 2014-es büdzsé = a stadionépítések költségvetése

Korábbi elemzésünkben részletesen írtunk arról, hogy a mindenkori Orbán-kormányok kiemelten fontos területnek tartották a labdarúgás helyzetének konszolidálását. Már az első Orbán-kormány idején átfogó terv készült a létesítmények rendbehozására, amely aztán csak részletekben valósult meg.

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.