Visszaszáll a pofon: a gárdisták rendre kicsúsznak a rendőrség kezéből
Három év után holnap ismét gárdaavatás lesz a Hősök terén. Bár a BRFK betiltotta a rendezvényt, a rendőrség tiltó határozata ellen a Jobbik jogsegélyszolgálata felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, aminek a bíróság helyt adott - a rendezvény tehát megtartható - írja a Népszabadság Online.

A BRFK arra hivatkozva tiltotta be az eseményt, hogy a Hősök tere és környéke kiemelt turisztikai fontosságú terület, a Fővárosi Nagycirkusz, az állatkert, a múzeumok és a Széchenyi fürdő pedig a hosszú hétvégén várhatóan nagy tömegeket vonz majd, kisgyermekes családokat, pihenni vágyókat csakúgy, mint a főváros zöld szigete, a Városliget.

 

A gyülekezési törvény és a kialakult bírósági gyakorlat ismeretében borítékolni lehetett, hogy a bíróság a rendőrség fenti érveire tekintettel bizonyosan nem hagyja helyben a tiltó határozatot. A hatályos gyülekezési törvény szerint ugyanis csak akkor tiltható be egy demonstráció, ha a „megtartása a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné”, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem lenne biztosítható. Ezek egyike sem olvasható azonban a BRFK határozatában.

 

Előre borítékolható az is, hogy augusztus 25-én is lesz avatással egybekötött megemlékezés a 2009. július 2-án a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével feloszlatott Magyar Gárda 2007-es megalakulására. Egy felsőpakonyi férfi jelentett be az Andrássy úti vonulással egybekötött rendezvényt a Hősök terére, 3000 személy részvételével. A BRFK ezt is betiltotta, mire a bejelentő a bírósághoz fordult.

 

Azonban a Fővárosi Törvényszék a rendőrség tiltó határozatának „jogszabálysértés miatti hatályon kívül helyezéséért” benyújtott kérelmét érdemi vizsgálat nélkül utasította el, miután a kezdeményező jogi képviselője nem a határozatot aláíró budapesti rendőrfőkapitány döntése ellen kért felülvizsgálatot, hanem általánosságban „a rendőrség” döntésének hatályon kívül helyezését kérte.

 

Pillanatnyilag tehát az augusztusi rendezvény „be van tiltva”. Nem kell azonban túl nagy jóstehetség ahhoz, hogy valószínűsítsük: augusztus 25-ig az „évfordulós gárda avatás” és megemlékezés szervezői valószínűleg újra bejelentik a demonstrációt, amit a BRFK nagy valószínűséggel be fog tiltani, legfeljebb már nem a turistákra, hanem – mint az augusztusra bejelentett demonstrációval kapcsolatban most is tette – arra hivatkozva, hogy „a közlekedés más útvonalon nem biztosítható”.

 

Jó eséllyel borítékolható persze a bíróság döntése is: helyt fog adni a rendőrség tiltó határozata ellen benyújtandó felülvizsgálati kérelemnek – feltéve, hogy a kezdeményező jogi képviselője nem követ el olyan hibát, amely érdemi vizsgálatra alkalmatlanná teszi az indítványt. Miután Demszky Gábor főpolgármestersége idején nyaranta minden hétvégén lezárták a Városligeten átvezető Kós Károly sétányt, elég nehéz lesz megvédeni a rendőrség azon álláspontját, hogy fél háromtól hatig nem lehet újra lezárni azt az utat.

 

A teljes cikket a nol.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    -    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.