Vissza a startvonalra
"A magyar gazdaság így a héten visszakerült a startvonalra, másfél eltékozolt év után az Orbán-kormánynak újra kell kezdenie gazdaságpolitikájának kitalálását." - írja Boros Tamás, a Policy Solutions igazgatója.
Vissza a startvonalra

"A Fidesz szerint 2010 tavaszán „romokban hevert az ország”: alig több mint 1 százalékos gazdasági növekedés, közel 11 százalékos munkanélküliség, a GDP 82 százalékát kitevő államadósság és egy IMF-szerződés várta a frissen hivatalba lépő Orbán-kormányt. Most, másfél évvel később, alig több mint 1 százalékos a gazdasági növekedés, közel 11 százalékos a munkanélküliség és 82 százalékos az államadósság hazánkban. Ráadásul ezen a héten visszajött az IMF is." - helyezi kontextusba írását a szerző.

 

"Már csak emiatt is azt várta másfél évvel ezelőtt az elemzők többsége, hogy Orbán Viktor nemcsak az ország, hanem saját politikai céljainak érdekében is a Bajnai-kormány kiszámítható gazdaságpolitikáját folytatja, melyet a törzsszavazói­nak szánt szimbolikus intézkedések sorával egészít majd ki. Ehelyett azonban a rossz gazdaságpolitikai döntések kritikus tömege következett, melyek azt az alapvető tényt nem vették figyelembe, hogy a gazdasági fejlődés alapkövetelménye a kiszámíthatóság." - vélekedik Boros.

 

"A sok kisebb és nagyobb hibás döntés összessége vezetett el a magyar gazdaság fekete hetéhez. Az elmúlt hét napon egymást követték az egyenként is politikai és gazdasági csapásként értékelhető hírek: a Világbank jelentése szerint 2012-ben az egész régióban nálunk lesz a legalacsonyabb, 0,5 százalékos a gazdasági növekedés, negatív megfigyelés alá vette Magyarországot a Standard & Poor’s hitelminősítő, új történelmi mélypontra, 317 forintra gyengült a forint, 400 forint fölé emelkedett az üzemanyag ára és csúcsra emelkedett az ország csődkockázata. Mindeközben nemzetközi és hazai gazdasági elemzők valóságos hadjáratot indítottak a kormány által folytatott gazdaságpolitika ellen. A helyzet súlyosságát kevés esemény jelképezheti jobban, mint hogy csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium kénytelen volt bejelenteni, hogy ismét tárgyalásokat kezd az IMF-fel. Ezzel az Orbán-kormány azt az értékét adta fel, amelyre eddig mindennél jobban vigyázott: a tévedhetetlenségének látszatát.

 

A magyar gazdaság így a héten visszakerült a startvonalra, másfél eltékozolt év után az Orbán-kormánynak újra kell kezdenie gazdaságpolitikájának kitalálását. A Fidesz számára azonban legalább ekkora dilemmát jelent, hogy a gazdasági szabadságharcra és gyorsnaszád sebességű növekedésre épített politikai narratíváját is újra kell gondolnia. A párt számára már eddig is fejtörést okozott, hogyan kezelje azt, hogy a „jobb élet” reményében a jobboldali pártot választó több mint egymillió közép- és alsó-középosztálybeli szavazó mára a bizonytalanok táborát gyarapítja. Ráadásul az IMF-megállapodás okozta hitelességvesztés és a negatív gazdasági kilátások miatt a kiábrándultak száma tovább fog növekedni a következő hónapokban." - írja a Policy Solutions igazgatója.

 

A teljes írást a Vasárnapi Hírek oldalán olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.