Véleményvezér: Már megint einstand
A Véleményvezérnél nem szeretjük, amikor hazánk jelenlegi helyzetét a kommunista diktatúra idejével hozzák párhuzamba. Ez ugyanisrendszerint olyan túlzás, amelyik egyrészt degradálja a kommunizmus bűneit, másrészt a végül általában túlzónak bizonyuló kritika miatt devalválja az egyébként jogos aggodalmakat is.
Véleményvezér: Már megint einstand

Nem szeretjük ezeket a párhuzamokat, most mégis ilyennel kell élnünk. A takarékszövetkezetekkel kapcsolatos törvények, különös tekintettel az esedékes törvénymódosításra ugyanis a kádári kolhozosítást, a parasztok tsz-be kényszerítését juttatja eszünkbe.

 

A törvényjavaslat értelmében egy kormány által közelmúltban létrehozott szerv, a vészjósló nevű Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (“Szhisz”) gyakorlatilag tetszőlegesen felfüggesztheti az egyes takarékszövetkezeti tagok tulajdonjogát. Ha a “Szhisz” 7 (!) évre kinevezett vezetőinek úgy tetszik, akkor xy tulajdonos holnaptól nem szavazhat a takarékszövetkezet ügyeiben. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy az adott intézmény szavatoló tőkéje a “Szhisz” által akár az adott takarékszövetkezetre testre szabva meghatározott szint alá essen. Magyarul, ha valamelyik takarék tulajdonosai nagyon ugrálnak az intézményük Takarékbankba olvasztása miatt, akkor az integrációs szervezet bármikor találhat ürügyet, hogy az akadékoskodók tulajdonjogát felfüggessze. Ehhez a kisajátításhoz semmilyen bírósági eljárásra nincs szükség.

 

Mindez állítólag azért kell, hogy így legyen, mert a magyar gazdaságnak szárnyat adna, ha a takarékszövetkezetekben őrzött betétállományt egy központi szervezeten, a Takarékbankon keresztül lehetne hitelként kihelyezni. Hiszen – folytatódik az érvelés – a takarékszövetkezetek nem megfelelően működnek és a versenyképességük csak az egyesülésükön keresztül biztosítható. Ja, és persze ezzel a tulajdonosok és a betétesek is jobban járnak, hisz egy modern, központosított bank részei lehetnek majd. (Nyilván köztudomású, hogy a nagy állami szervezetek mindig jobban teljesítenek, mint a kicsi, magántulajdonban lévők.)

 

A teljes írás a Véleményvezéren olvasható.

 

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    -    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.