Végül Orbánék herdálták el a nyugdíjvagyont
Több mint két évvel vagyunk a magánnyugdíj-pénztári rendszer szétverése után. A Ténytár a kezdetektől nyomon követte a változtatásokat, így most a megmaradt magánnyugdíjpénztárak 2013-as hozamainak nyilvánosságra kerülése apropóján összegezzük, ami az elmúlt három évben történt a nyugdíjrendszerben.
Végül Orbánék herdálták el a nyugdíjvagyont

A kormány szerint meg kell védeni a nyugdíjakat az azokat eltőzsdéző magánnyugdíjpénztáraktól, ezért az elmúlt 3 évben semmilyen módszertől nem riadtak vissza, hogy visszazsarolják az embereket az állami nyugdíjrendszerbe, ami majd jól megvédi őket a tőzsdecápáktól.

 

Mi úgy gondoljuk, cinikus az állami nyugdíjrendszer megbízhatóságáról beszélni akkor, amikor az elmúlt 3 évben változott az indexálás, a korhatár, elvették a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokat, és mind ez idáig nem hozták létre a beígért egyéni számlás rendszert sem.

 

Megtévesztő eltőzsdézett pénzekről beszélni akkor, amikor az adatok szerint a megmaradt manyupok reálkamatot hoznak a bennmaradt kisebbségnek, miközben az állami kasszába beolvasztott nyugdíjvagyont feléli a kormány. A 2013-as adatok alapján tehát újra le kell szögeznünk, hogy az eltőzsdézett vagyonokról szóló propaganda nettó hazugság, a megmaradt magánnyugdíjpénztárak az állami nyugdíjrendszernél jobban teljesítenek.

 

Előzmények

 

A nyugíjügy kirobbanásakor a kormány az emberek eltőzsdézett pénzéről, veszteséges magánnyugdíjpénztárakról, és rosszul menedzselt pénztárakról beszélt, amikor azt mondta: „Ha a manyupok állampapírba fektettek volna minden pénzt, ma 700 milliárddal több lenne a számlákon.” Akkor kiszámoltuk, hogy a kormány számításai nem csupán hibásak, hanem szöges ellentétei a valóságnak, ahogy az a lenti táblázatból részletesen látszik is.

 

Nem tisztünk eldönteni, hogy a kormánynyak csupán nem telik kockás füzetre, vagy tudatosan félrevezet, de az egyik eshetőség nyilvánvalóan fennáll.

 

A teljes írást a Ténytár blogon olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    -    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.