Varga az unortodoxia útján építi a választási költségvetést
Folytatódik a választási költségvetés és az osztogatás előkészítése, ehhez pedig Varga Mihálynak a korábban már kitaposott unortodox gazdaságpolitika ösvényére kellett lépnie.
Varga az unortodoxia útján építi a választási költségvetést

A tíz nappal ezelőtt bejelentett második Varga-csomagot máris módosították. A bankoknak pedig a 7 százalékos önkormányzati adósságátvállalás helyett  egy egyösszegű pótlólagos adót kell befizetniük a költségvetésbe az első 5 hónapban kiesett tranzakciós bevételek után, így a korábban becsült 30-40 milliárd forint helyett megközelítőleg 75 milliárd forintot.

 

Miközben a kormány tovább sarcolja a bankokat, ezzel növelve a kiszámíthatatlanságot és rombolva a gazdasági klímát, sorjában szivárognak ki az információk arról, hogy mire is kell a többletforrás:  kezdetben demográfiai programra, nyugdíjemelésre, valamint további rezsicsökkentésre (a kieső áfabevételek miatt ez is hatással van a költségvetésre). Így szinte már biztosra vehető, hogy a Varga-csomagok - még több is várható - a jövő évi választási költségvetésnek készítik elő a terepet.

 

Kell a pénz...

 

A mindenkori kormányok egyik legnagyobb problémája volt, hogy a választások előtt hogyan osztogassanak úgy, hogy közben nem szalad meg a költségvetési hiány. 2010-ben erre nem volt lehetőség a válság és a külföldi szigor miatt, előtte viszont visszatérő momentum volt, hogy a költségvetési hiány növekedésének terhére végül az osztogatás mellett döntöttek a kormányok (1994,1998, 2002, 2006).

 

Most, hogy kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól, talán mégse kellene vissza kerülni 2014-ben, ezért a választási költségvetésre - a győzelmi esélyek növelésének érdekében - csak és kizárólag úgy van lehetőség a szűk mozgástér mellett, hogy vagy a bevételeket kell növelni, vagy a kiadásokat kell csökkenteni. Utóbbira pont a választások előtt nincs lehetőség, hiszen a szociális ellátórendszer, vagy más támogatások megvágása érzékenyen érintené a különböző társadalmi  csoportokat. A szavazatmaximalizálásra törekvő politikusok ezért inkább a bevételek növelését választják. A bevételeket viszont úgy kell növelni, hogy az lehetőleg minél kevésbé érintse a háztartásokat, vagy csak közvetve, másra terhelve a felelősséget. Ennek ékes példája a bankrendszer agyonadóztatása, hiszen a devizaadósság felfutásában játszott szerepük miatt nem túl népszerűek manapság, ráadásul pénz is van ebben a szektorban. Az, hogy a bankok áthárítják a bankadót és a tranzakciós adót, már másodlagos, hiszen ezt a pénzügyi műveltséggel nem rendelkezők kevésbé értik meg.

 

A folytatást a Ténytár blogján olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    *    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.