Valódi megoldást az egészségügyben!
Az erőforrás-tárca vezetői azt mondják: tíz éve nem volt béremelés a magyar egészségügyben. Tudunk róla: tíz éve mi voltunk azok, akik bért emeltek - írja Mesterházy Attila az MSZP.hu-n.

Sőt, nincs még egy párt, csak az MSZP, amelyet azzal "vádolnak", hogy túl gyorsan, túl nagy béremelést hajtott végre, többek között az egészségügyben. A szocialisták pontosan tudják, mennyire fontos az orvosok és szakdolgozók anyagi megbecsülése. Azt is megtanultuk, hogy elengedhetetlen a béremelés anyagi fedezete.

 

Nem fogjuk azért bírálni a Fideszt, mert bejelentette az egészségügyben dolgozók egy részének béremelését. Megérdemelték, jár nekik. Velük örülünk, ha megkapják. Az ország érdeke, hogy a megélhetést fedező fizetéssel itthon maradjanak a szakemberek, és a magyar állampolgároknak nyújtsanak magas színvonalú ellátást.

 

A kérdés, hogy a keddi bejelentés nyomán változik-e majd valami?

 

Lássuk világosan, hogy a kormány az elmúlt két évben egyre-másra vonta ki a pénzt az egészségügyből. Holott, a kormányprogram igen kevés megfogható ígérete közül az egyik az volt, hogy az egészségügy több forrást kap majd, mint addig. Ehhez képest növekedtek a közvetlen lakossági terhek a gyógyszerellátásban, hosszabbá váltak a várólisták, tovább amortizálódott az eszközpark. Nem véletlenül menekül majd' mindenki az egészségügyből, amerre lát. A dolgozók külföldre, az a beteg pedig, aki meg tudja fizetni, a privát ellátásba.

 

A mostani béremelésre sem abból van pénz, hogy a kormány pluszforrást ad az egészségügynek: egy tavaly bevezetett adó és az egészségügyön belüli spórolás szolgál majd fedezetül a tervek szerint.

 

Itt jön a következő probléma. Semmiféle biztosíték, számítás nincs arról, hogy a várt 15 milliárd forint befolyik a költségvetésbe a chipsadóból - a Matolcsy-féle pénzügyi vezetés amúgy sem a tervezési képességéről vált nevezetessé az elmúlt két évben. A másik forrás még bizonytalanabb. A kormány ugyanis nem számol azzal, hogy ha átalakítja az egészségügy struktúráját, akkor munkahelyek szűnhetnek majd meg, s az elbocsátások egyszeri komoly pluszkiadással járnak. Növekedhetnek továbbá a járulékos költségek, amelyek például abból adódnak, hogy nagyobb utat kell majd megtenni az ellátás helyéig. Tehát bármennyit is lehet megtakarítani - helyenként akár ésszerű intézkedésekkel - az nem "tiszta haszon", hanem költségekkel is jár. Nem látszik, hogy az átalakítással nyerni kívánt 15 milliárd forintból a kormány levonta volna ezeket a felmerülő költségeket.

 

Mindez azért lenne fontos, mert a béremelésre tényleg múlhatatlanul szükség van. Máskülönben folytatódik az elmúlt két évben drámai méreteket öltő elvándorlás, és alig marad, aki gyógyít Magyarországon.

 

Továbbmegyek, a jelenlegi béremelés akkor sem elegendő az elvándorlás megakadályozására, ha minden forint, amiről a kormány beszél, valóban rendelkezésre áll. Több évre tervezhető béremelési folyamatra volna szükség, és garanciára - nem ígéretre! -, hogy e folyamat végig is fut. Ellenzéki pártként készek volnánk elköteleződni, hogy kormányra jutva végigviszünk egy jól megtervezett béremelési folyamatot, biztosítva a helyzet javulásának folyamatosságát.

 

Ám egyelőre nincs ilyen terv, nincsenek számok. A kormány időnyerésre, politikai túlélésre játszik, a legrosszabbat igyekszik elkerülni azzal, hogy pénzeket csoportosít át és olyan pénzeket ígér, amelyek létezése bizonytalan.

 

A teljes írást az MSZP.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.