Választási számtan
A 2014. május 25-ei európai parlamenti szavazás előválasztás volt a baloldalon az őszi önkormányzati választásra. 2014. április 6-án, az országgyűlési választásokon a nyolc millió választópolgár 62 százaléka szavazott. Hat héttel később 2014. május 25-én több mint 50 százalékkal csökkent a részvétel az Európai Parlament választásán.
Választási számtan

A 2014. május 25-ei európai parlamenti szavazás előválasztás volt a baloldalon az őszi önkormányzati választásra.

 

2014. április 6-án, az országgyűlési választásokon a nyolc millió választópolgár 62 százaléka szavazott. Hat héttel később 2014. május 25-én több mint 50 százalékkal csökkent a részvétel az Európai Parlament választásán: a voksoláson az arra jogosultaknak csak kevesebb mint 30 százaléka vett részt. A választáson résztvevők létszáma 2,3 millióval csökkent.

 

Az országgyűlési választásra az ellenzéki pártok nyögve-nyelve hozták létre az összefogást a kampány előtti utolsó pillanatra, majd fanyalogva kampányoltak az összefogás mellett. Az eredmény közismert: a Fidesz a szavazatok 44 százalékával (2,3 millió) megszerezte a mandátumok kétharmadát. A második helyezett lett az ötpárti Összefogás (Kormányváltók) a 1,2 millió szavazattal. A harmadik a Jobbik lett 0,9 millió szavazattal.

 

Az Európai Parlament választáson is a Fidesz győzött: a szavazatok 51 százalékával megszerezte a mandátumok 57 százalékát (íme, így működik egy arányosabb választási törvény!). A Fidesz elnöke szédelgő feldicséréssel illette saját pártját: "győztünk, nagyon győztünk, sőt mi győztünk a legjobban". A valóság? A Fidesz hat hét alatt több mint 1 millió szavazót vesztett!
Az Európai Unióból a kilépést tervező Jobbik is hatalmas győzelemről szónokolt: "Másodikak lettünk! Megvertük az MSZP-t!" - mondta a pártelnök, midőn 600 ezer szavazatot vesztettek az országgyűlési választások óta. Az európai választáson 300 ezer szavazatot (14 százalék) gyűjtött a szélsőjobboldali párt.

 

Az MSZP magának tulajdonította az országgyűlési választáson elért 1,2 millió szavazatot és az ötpárti összefogást boldog mosollyal szüntették meg. Az önállóan induló MSZP a korábban magának tulajdonított szavazatokból elvesztett 1 milliót: saját jogán 250 ezer szavazatot könyvelhetett el.

 

A folytatás a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.