Választási regisztráció: indoklás nélkül
Hétfőn a parlament elfogadta az előzetes regisztrációról szóló alkotmánymódosítást, amelynek egyetlen értelme, hogy az Alkotmánybíróság érdemben ne foglalkozhasson annak vizsgálatával, tehát mindenképpen legyen ilyen, akkor is, ha az még a Fidesz által elfogadott (eredeti) Alaptörvényt is sértené.
Választási regisztráció: indoklás nélkül

Holott annak előnyei nincsenek, hátrányai annál inkább, a regisztráció intézményét védő érvek pedig egytől-egyig hamisak.

 

A kötelező előzetes választási regisztráció hátrányai ismertek: távol tartja a bizonytalan szavazókat, a szegényebbeket és rosszabbul tájékozottakat, a fiatalokat a szavazástól. Ennek mértéke ismeretlen, nagyon sok tényezőtől függ a kampány intenzitásától az állami tájékoztatásig vagy annak hiányáig, de az biztos: hatására kevesebben fognak szavazni, mint korábban. Az érvényességi küszöb nélküli, egyfordulós rendszerben így az is megtörténhet, hogy egy kormány mondjuk az összes választó tíz százalékának támogatásával kerül megválasztásra, ami, valljuk be, meglehetősen gyenge legitimáció az országot irányítani akaró erőknek (lásd még: „a haza nem lehet ellenzékben”). A regisztráció megkettőzi a kampányt – hiszen először a feliratkozásra, utána pedig a szavazásra kell buzdítani az állampolgárokat –, drága, manipulációra ad lehetőséget és egy jól működő rendszert vált fel teljesen fölöslegesen. Röviden ennyi.

 

A teljes írást a hvg.hu-n olvashatják.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    *    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.