Uniós szégyenlista: Magyarország rajta van
Az olasz mintától nem állunk olyan távol: alacsony munkavállalási kedv, az ország képességeihez mérten magas nyugdíjak és bőkezűen költekező politikai elit. Uniós szégyenlistára kerültünk - írja a Véleményvezér blog.

Hiába az elmúlt hetek helyenként egészen békülékeny kormányzati kommunikációja, a gazdasági fundamentumok változatlanok. A magyar gazdaság nagyon sebezhető és az idei recesszió miatt még egy ideig minden bizonnyal az is marad. A Fidesz-kormány már mindent elmondott, amit el lehetett, a kommunikáció ideje lejárt. Itt lenne az idő a megvalósítással foglalkozni.

 

Lehetséges, hogy Görögországnak már csak hetei vannak hátra a teljes csődig. Ahogy Brüsszel fokozatosan szembenéz a görög válság okaival és lehetséges következményeivel, úgy vonja le egyre inkább azt a következtetést, hogy nagyobb és szorosabb uniós kontrollra van szükség a tagországok gazdaságpolitikája felett.

 

Ebbe a folyamatba illeszkedik az a jelentés is, amit sajtóértesülések szerint ma fog bemutatni Olli Rehn pénzügyi biztos az Európai Parlament előtt, és amelyik a leginkább sebezhető uniós tagországokat veszi sorra. Ez az első alkalom, hogy nem csupán a költségvetési egyensúly szűk szempontjait, hanem átfogó módon az egyes gazdaságok hosszú távú fenntarthatóságának össszetevőit is figyelembe veszi az Európai Bizottság. Ennek megfelelően az elemzés állítólag kiterjed a növekedési potenciál, a versenyképesség, illetve az államadósság abszolút szintjével kapcsolatos kérdésekre is.

 

Ez a fejlemény mindenképpen üdvözlendő, az ugyanis nyilvánvaló anomália, hogy miközben az Unió óriási összegeket juttat a gazdag országoktól a szegényekhez, a felelősen gazdálkodóktól a csődhelyzetben lévőkhöz, a Bizottságnak korábban semmilyen jogosítványa nem volt, hogy akárcsak véleményt mondjon a nyilvánvaló gazdaságpolitikai ámokfutásokról – kivéve, ha azok a túlzott deficiteljárás alá estek.

 

Amennyiben azt szeretnénk, hogy Európát továbbra is fajsúlyos világgazdasági szereplőként tartsák számon, úgy ez a „görög típusú" potyautas-stratégia tovább nem tolerálható.

 

A Corriere della Sera értesülése szerint a jelentés alapján négy ország van különösen veszélyeztetett helyzetben a középtávú fenntarthatóság szempontjából: Spanyolország, Olaszország, Ciprus és Magyarország.

 

Nem vagyunk kihagyhatatlanok, nem vagyok megkerülhetetlenek, és ha túlságosan sokat keménykedünk, még példát is statuálhatnak velünk. Már csak ezért is jó volna az EU-IMF megállapodást minél előbb letudni, illetve a céltalan kommunikációs ütközeteket megspórolni, hogy végre az azt követően is előttünk tornyosuló számos gazdasági probléma megoldásával foglalkozzon a kormány.

 

A teljes cikket a Véleményvezér blogon olvashatja el.

.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    *    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.