Újabb szög a parlamentarizmus koporsójába - a viták széthúzása
Gyakorlatilag közhelynek számít mostanság, hogy a kétharmados többségével (vissza)élő kormánypárti frakciószövetség jelentős létszámbeli fölényét felhasználva tesz arról, hogy különös hordereje sem a Parlamentnek, sem a parlamenti vitáknak ne legyen. (Elég ha a 2011-ben bevezetett kivételes sürgős eljárásra gondolunk.)
Újabb szög a parlamentarizmus koporsójába - a viták széthúzása

Idén azonban a kormánypártok újabb innovatív eszközzel rontják le a parlamentarizmus alapját jelentő nyílt vita lehetőségét. A módszert akkor alkalmazzák, ha egy törvényjavaslat erősen vitatott és súlyos támadások kereszttüzébe kerül, elfogadása pedig nem elsődleges érdek. Ilyenkor a kormánypártok a javaslat vitáját végigviszik, szavaznak a módosító indítványokról, majd azt egy időre félreteszik. Amikor elült a vihar, akkor egy gyors zárószavazással elfogadhatják, sőt, a zárószavazás előtti módosítás kiterjesztésével akár a vitától eltérően újra is írhatják. Ez a megoldás a nyilvános és a társadalom széles bevonásával járó vita intézményét tovább erodálja, így gyökeresen ellentétes a parlamentarizmus eszméjével.

 

A parlamentarizmus eltüntetése

 

A kormánypártok a parlamentarizmus felszámolásában eddig is élen jártak. Ennek legfőbb eszközeként a zárószavazás előtti módosítók alkalmazásának kiterjesztését használták. Első lépésként általában bővítették annak a lehetőségét, hogy a parlamenti vita lezárását követően, az utolsó pillanatban újraírjanak egy teljes törvényjavaslatot. Ez azonban eredetileg nem terjedt ki a költségvetési jogalkotásra, így ott a vita megkerülhetetlen - volt. 2012-ben ugyanis ezt a “felesleges akadályt” is elhárították. Ezzel lehetővé vált a valós parlamenti viták kikapcsolása.

 

A teljes írás a Ténytár blogon olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.