Újabb lex: készül a kaszinómutyi?
Idén júliusban mi is írtunk arról, hogy a kormány álláspontja a nyerőgépekkel kapcsolatban hirtelenjében 180 fokos fordulatot vett. Miután 2012 októberében teljes egészében betiltották a pénznyerő automaták üzemeltetését, kilenc hónappal később már nem volt kifogásuk ezek ellen - no persze csak akkor, ha állami koncesszióban működtetik azokat.
Újabb lex: készül a kaszinómutyi?

A trafik-, a föld- és a patikamutyin megedzett elemző így aztán erőteljes “mutyiszagot” érzett az egész ügy körül. A gyanú ezúttal is beigazolódni látszik: október 25-én egy olyan törvényjavaslatot nyújtottak be a T. Háznak Ékes József és Puskás Imre kormánypárti képviselők, amely alapján még csak pályázni sem kell a koncesszióra. „Nemzetbiztonsági érdekekre” hivatkozva az államháztartásért felelős miniszter (Varga Mihály) oszthatja ki a jogot az általa “megbízhatónak” ítélt játékszervezőknek.

 

Harc a félkarú rablókkal

 

A nyerőgépek elleni háborút 2011-ben azzal indította el a kormány, hogy jelentősen, 50 százalékkal megemelte azok játékadóját. A javaslat indokaként azt hozták fel, hogy a cél ezen eszközök visszaszorítása, illetve hogy ez az adóemelés jelentős többletbevételhez juttathatja a költségvetést.

 

Az emelés egyik célját kétségtelenül elérte: valóban visszaszorultak az elektronikus nyerőgépek – és ez nem is baj. A kormány szerint az intézkedés hatására 25 ezer helyett csak kb. 4-5 ezer maradt forgalomban. Csakhogy ezzel párhuzamosan a költségvetés adóbevételei is csökkentek. Emellett - legalábbis a legnagyobb hazai játékterem-üzemeltetőket tömörítő E-Casino Szakmai Szövetség közlése szerint - a szabályozás miatt 30-40 ezer munkahely szűnt meg.

 

Az írás folytatását a Ténytár blogon olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    -    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.