Tündérmese unortodoxiában
Ha nem érintené minden magyar ember pénztárcáját közvetlenül akár vicces is lenne, ahogy Orbán Viktor tűzön-vízen át ragaszkodik az elmúlt húsz év csak Pepó Pálhoz mérhetően kínos politikusához, Matolcsy Györgyhöz. Márciustól valóban Matolcsy lesz a Magyar Nemzeti Bank első embere - írja blogjában Fodor Gábor.
Tündérmese unortodoxiában

Ezzel a lépéssel ugyanis elkezdődik egy újabb független intézmény szétdúlása. Végképp igaz lesz majd, hogy a Fidesz csaknem három éves országlása alatt szinte teljesen sikerült kiiktatni az eddig jól-rosszul, de működő fékeket és ellensúlyokat. Még akkor is, ha az Alkotmánybíróság még, a köztársasági elnöki intézmény pedig már afféle fél-ellensúlyként funkcionál - a választási regisztráció eltörlése ezt mutatja. De a legfőbb bírói testületbe hamarosan ismét újabb fideszes jelöltek kerülhetnek, tehát nem bízhatunk abban, hogy megálljt parancsolnak a további kormánypárti menetelésnek. Áder János köztársasági elnök pedig egymaga, még ha akarná sem tudná, már csak alkotmányos szerepénél fogva sem, ellensúlyozni a Fidesz-kormány túlkapásait. 

 

Mindenesetre a gazdasági miniszter jegybankelnöki kinevezése a magyar demokrácia újabb fekete napja. Matolcsy jelölésével legalább két nagy probléma van. A kormánytól független jegybank olyan alapérték, amelyre az Európai Unió különösen odafigyel. A nemzetközi szervezetek még fokozottabban vizsgálják a központi banki működést egy olyan tagállamban, amelynek magas az adósságszintje és 2004 óta túlzott deficit eljárás alatt áll. Aligha képzelhető el, hogy bárki is elhinné Matolcsyról, hogy a kormánytól függetlenül tudna működni. Mindenki, miként eddig is, Orbán bábját ("jobbkezét") látná benne, ezt pedig a független, adott esetben a kormánynak ellentmondani képes jegybank működéséhez szokott piacok szinte biztosan megtorolnák. 

 

Az írás folytatását a népszava.hu közli.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.