Trafikmutyi: felvirágzóban a feketekereskedelem a dohánypiacon
Ahogyan az előre borítékolható volt (mi is jeleztük), a trafikrendszer bevezetése miatt felvirágzóban lehet a feketekereskedelem a dohánypiacon. A trafikkoncessziók elosztása gyakorlatilag teljes vidéki kistérségeket hagyott cigaretta nélkül, míg a nagyvárosok központjaiban egymást érik a Nemzeti Dohányboltok.
Trafikmutyi: felvirágzóban a feketekereskedelem a dohánypiacon

De nemcsak a hozzájutás korlátozott lehetősége, hanem a dohánytermékekre rakodó árrés miatti áremelkedés is vonzóvá teszi a csempészett árut. A Napi Gazdaság információi szerint az előzetes adatok alapján az év első felében (tehát a trafikrendszer indulása előtt) legalább 3 százalékpontot erősödött a feketézés országos átlagban. A folyamat becslések szerint 45-50 milliárd forint kiesést okoz az államnak.

 

A NAV által kiadott adójegyek mennyisége cigarettából a tavalyhoz képest jelentősen csökkent, így a jövedéki adóbevételek is csökkenek, pedig idén 20 milliárddal többet várnak az államkasszába a tavalyinál.

 

A trafikok megnyitása és az árak jelentősebb emelése még kedvezőbb táptalajt jelent az alapjáraton is erősődő feketekereskedelemnek. Így Ukrajna és Románia felől erősödhet a csempészcigaretta beáramlása, de Magyarország nemcsak célország, de fontos tranzitország is Európa felé.

 

A teljes írás a Ténytár blogon olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.