Tóth Levente: Gázért atomot
Elég snassz, hogy Orbán Viktornak még nem volt aláírt szerződése a magyar gáz-nagykereskedelmet irányító cég megvásárlásáról, amikor kezet fogott Putyinnal. Alighanem útja szervezésekor sem így tervezték. A bakit a miniszterelnök megpróbálta elfedni azzal, hogy Moszkvában már múlt időben beszélt az E.ON-cég megvásárlásáról.
Tóth Levente: Gázért atomot

Ez igazán stílszerű, oroszos megközelítése volt az adásvételnek: a lényegről már megegyeztünk, néhány csip-csup ügy még hátra van, de az már a jogászok dolga. Ez azonban legföljebb kellemetlen, de a lényegen nem változtat: különösebb kétségeink nem lehetnek afelől, hogy ez az üzlet létrejön.

 

De megéri-e nekünk, hogy csaknem 300 milliárd forintot kifizessen az állam egy gáz-nagykereskedelmi és -tároló cégért? Ennek a társaságnak egy kiemelkedő startégiai értéke van a miniszterelnök számára: a kezében van a magyarországi gázárakat alapvetően és hosszú távra meghatározó kereskedelmi szerződés az oroszokkal. Ennek, ezáltal pedig a gázárnak és a hazai gázkereskedelemnek a felügyeletét Orbán mindig is stratégiai kérdésnek tekintette. Ebből fakadóan pedig károsnak azt a helyzetet, hogy a magyar kormánynak nincs „hivatalos” rálátása erre a szerződésre, amelynek feltételeire legfeljebb közvetett a ráhatása.

 

Az írás folytatását a Népszabadság Online közli.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    +    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.