Tóta W. Árpád a HVG.hu-n: Van másik?
A főkukac napjai leteltek, és nem lesz könnyű pótolni. Akit Orbán bármikor ki tud rúgni, azt el tudja csapni a demokratikus közvélemény is.

Schmitt Pált a szabad sajtó buktatta meg. Nem szabadultunk volna meg tőle, ha csak Obersovszky Péter-szerű pornószínészek maradtak volna a médiában, vagy ha mindannyian elfogadjuk Orbán beteges értelmezését a köztársasági elnök sérthetetlenségéről. A győzelem igazolja az eredeti médiatörvény elleni hazai és nemzetközi támadásokat: szabad, tiszteletlen, tabukat nem ismerő újságírás nélkül nincs demokrácia és nincs számonkérés. Schmittet az igazság és az abból következő közfelháborodás vette le a tábláról. A legcikibb köztársasági elnökként fog elkullogni a Sándor-palotából, és mint az első olyan, akinek ezt a nyugis, protokolláris pozíciót sem sikerült megtartania. Új elnök kell.

 

Csakhogy ekkora senki nem terem minden bokorban.

 

A köztársasági elnököt nem lehet egykönnyen eltávolítani, ha esetleg kényelmetlenné válik. Pontosan ezért került Schmitt oda: küzdött eleget Orbán Göncz Árpáddal, és látta Sólyom kekeckedését Gyurcsánnyal szemben. Éppen mert nem lehet simán kirúgni, ebben a székben bárkiből lehet kellemetlen ellenfél, és nem hiányzik még egy Simor András. Hiába korlátozottak az államfő lehetőségei, a centrális erőtér alfahímjét már az is kiakasztaná, ha késleltetik vagy vitatják a terveit.

 

Nem elegendő biztosíték, ha a jelölt konzervatív meggyőződésű. Lehet, hogy pont emiatt dobálná vissza a haverokra szabott lexeket és a többi elvtelen, vállalhatatlan törvényt. Vagy egyszerűen azért, mert többet lát a pályán, mint a reménytelen clusterfuckba gabalyodott frakció. Lám, a jó Pálinkás sem vállal fel már mindent. Amint beül az elnöki székbe, a leglojálisabb harcostárs is önjáróvá válhat. Azt a szándékegységet, amellyel a Fidesz operál, csak a kiszolgáltatottság tartja fenn; viszont a köztársasági elnöknek sínen van az élete a beiktatásától kezdve. Akár az is eszébe juthat, hogy önálló személyiséget növeszt, vagy felfedezi, hogy van neki olyanja. És akinek van Orbántól független önértékelése, az bármikor bemondhatja az unalmast: ő ehhez a ganéhoz nem adja nevét, ő ezzel nem járatja le magát ország-világ előtt.

 

A teljes írást a HVG.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    +    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.