Tóta W. Árpád: A bűzember
Schmitt Pálnak igaza van: őt nem a kisdoktorija miatt pakolta fel Orbán Viktor a Sándor-palotába, hanem más kvalitásai miatt. Azért, mert róla tudni lehetett, hogy sohasem fogja érdekelni semmi más, mint a Fidesz érdekei. Ezt az egyet tudta, de ezt bármilyen pózban.

A Fidesz és az ország érdekei most véletlenül egybeesnek: takarodjon ez a morális államcsőd minél előbb, és lapuljon meg valami sivatagi országban. Nemcsak doktorként bukott meg, hanem az bizonyosodott be, ami életpályájából eddig is kiolvasható volt: egy sunyi, hazug, pitiáner és buta ember, aki a végsőkig tagad, mert a napot akarja megúszni, és nem látja, hogy a másnap még keményebb lesz. Schmitt nem csupán a doktorijával csalt húsz éve: január óta folyamatosan hazudott, elnökként.

 

A neve is hazugság, amit kérdés nélkül odakapart azokra a törvényekre, amelyekről utóbb rendre kiderült, hogy rájuk fért volna az avatott ellenőrzés. És hazudik, amikor azt mondja, hogy nem is használta a címét: már készen volt az ő Érdemérme, amit be kellett zúzni, és ezek után legfeljebb mestertolvajok tartanak rá igényt.

 

Amikor azt mondja, hogy elnök marad, akkor épp nem hazudik, csak téved. Elnöknek látszó tárgy lehet legfeljebb, üres, kiszívott kitinpáncél. Nem kell semmi különös képesség ahhoz, hogy államfő legyen valaki. Annyi az egész, hogy ilyen ügyei ne legyenek. Ne legyen papírja arról, hogy lopott. Hogy elmehessen egy iskolába az olimpiai eszményről és az élethosszig tartó tanulásról pofázni anélkül, hogy az alsó tagozatosok is szemberöhögnék.

 

Erre Schmitt Pál nem alkalmas már. Az élethosszig tartó hazugság az ő szakterülete. Nem tudja a nevét leírni úgy, hogy ne jutna eszébe mindenkinek a tény, hogy ez a név bűzlik. Ez a bűzös név áll az alaptörvényen többek között, és rajta lesz az ezután megalkotott műveken. Jó étvágyat hozzá.

 

A teljes cikket a hvg.hu oldalon olvashatja.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    -    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.