Török Gábor elemez: Horrorkoalíció?
Meglepő koalíciók lehetőségét veti fel a Republikon elemzése: egy most tartott választáson a modell szerint – hiába a többségibbé tett választási rendszer - senkinek sem lenne egyedül többsége, s ha nem akarnak a pártok megismételt voksolást, olyan lehetőségek maradnak, mint a természetes szövetségnek nehezen nevezhető Fidesz-MSZP, Fidesz-Jobbik, Fidesz-LMP vagy MSZP-Jobbik koalíciók.
Török Gábor elemez: Horrorkoalíció?

Az elemzés, a komoly módszertan ellenére, persze rettenetesen spekulatív – ahogy korábban a „még mindig meglenne a Fidesz kétharmada” volt -, hiszen nem számolhat egy csomó ismeretlen tényezővel (kampány hatása, pártok viselkedése, részvétel alakulása). Ennek ellenére alkalmat ad arra, hogy újra átgondoljuk: az egypárti vagy a koalíciós kormányok tesznek jobbat az országnak? 

 

Nem vitás, hogy egy adott párt számára az egyedül kormányzásnál nincs kellemesebb. Bizonyára az MSZP is boldog lett volna – utólag talán az SZDSZ is... -, ha 2006-ban néggyel több mandátumot szerez (azzal már abszolút többsége lehetett volna), mint ahogy a Fidesz is mindent megtett azért, hogy 2010-ben kétharmadot érhessen el. Emlékszem, a választások előtt Giró-Szász Andrással számtalan tévéműsorban folytattunk „elvi” vitát arról – azért teszem idézőjelbe, mert a politikáról a legjobb szándék mellet sem lehet tisztán elvileg beszélni, hiszen a politikai szereplők között minden megoldásnak vannak aktuális haszonélvezői és károsultjai -, hogy jó lenne-e, ha végre nem kényszerülne egy párt koalícióra. Miközben akkor is úgy gondoltam, hogy a koalíció nem ördögtől való, sőt, bizonyos esetekben komoly erőforrás is lehet, általában védhetőnek, elfogadhatónak gondoltam András érveit. Az egypárti irányítás hatékonyabb lehet, gyorsabb döntéshozatalt tesz lehetővé – egy próbát megér nálunk is. 

 

A teljes írást elolvashatják Török Gábor blogján.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    *    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.