"Tisztára, mint a Szovjetunióban"
Halálos fenyegetéseket, gyalázkodó emaileket kapott Budapestre utazása előtt Kim Lane Scheppele, aki kormánykritikus véleményével vált ismertté idehaza. Az itt tapasztaltak sokban a Kádár-korszak Magyarországára emlékeztetik, amikor „illett tudni, hol a határ”. Ugyanakkor örül, hogy kormányzati szereplőkkel is találkozhatott - olvasható a HVG.hu Kim Lane Scheppele-vel készített interjújában.

hvg.hu: Orbán Viktor legutóbb az Európai Parlamentben mindenkit Magyarországra invitált, aki aggódik a demokrácia állapota miatt, hogy saját szemével győződjön meg a közállapotokról. Ön most pár napot itt töltött, holnap utazik vissza az Egyesült Államokba. Milyen tapasztalatokat szerzett?

Kim Lane Scheppele: Mindig nagy örömmel jövök Magyarországra, de most attól tartok, a demokrácia sérült az országban. Az új alkotmány olyan helyzetet teremtett, hogy egy hatalomváltás után egy új kormánynak nagyon nehéz dolga lesz, ha jól akar kormányozni. Miközben a kormánypártok képviselői vagy támogatói azt mondhatják magukról: bármit megtehetünk. Pedig nem jó, ha egy kormány bármit megtehet.

 

hvg.hu: Milyenek a mindennapi tapasztalatai? Az EP-ben több képviselő arról beszélt, hogy bizonyos csoportok – például a kisebbségek, az értelmiség – félelemben élnek. Ön tapasztalta ezt?

K. L. S.: Igen. Például én magam is kaptam halálos fenyegetéseket, mielőtt ideutaztam. Kaptam nagyon mocskolódó hangú emaileket, miután nyilvános lett, hogy előadást tartok Budapesten. Nagyon eldurvult önöknél a közélet, de ez nyilván engem kevésbé érint. Ami lényegesebb, hogy például embereket azért bocsátanak el, mert az ellenzéki pártokkal szimpatizálnak. Tudom, hogy a válság miatt nagyon sokakban komoly egzisztenciális félelem él, és ilyen helyzetben sokan érzik úgy az értelmiség tagjai közül, hogy ha a kormányt bírálják, elfogynak a lehetőségeik. A kormánykritikus lapokban elkezdenek fogyni a hirdetések, így csökken a bevételük, egyre nehezebb gazdasági helyzetbe kerülnek. Vagyis az ország közjogi problémái látszódnak kívülről is, de hogy ezt megtapasztalja valaki, ahhoz ide kell utazni. A magyar bátor nép, bizonyítja ezt 1956 példája is, de most van stressz az országban.

 

hvg.hu: Tud konkrét példákat arra, hogy embereket azért rúgtak ki, mert kritizálták a kormányt?

K. L. S.: Például a közmédiából, de említhetném az ellenzéki médiát is, ahol egyre nehezebb körülmények között dolgoznak az újságírók. Mások azért nem kapnak meg egy állást, mert kritikusak a kormánnyal. Majtényi László fiát nem akarják docensnek kinevezni…

 

hvg.hu: ...később aláírta a kinevezését Orbán Viktor.

K. L. S.: Igen, mert botrány lett belőle. Mindenesetre ez egy érdekes történet. És az egész állami szférára elmondható, hogy a kormány megszüntette azt a munkajogi védelmet, amit a közszolgák korábban élveztek, miközben idén több ezer embert küldenek el. Ilyen körülmények között joggal félhetnek azok, akik nyíltan vállalják kormánykritikus nézeteiket. Olyan információkat kapok, hogy állami alkalmazottak félnek ellenzéki demonstrációkon részt venni, mert tartanak a következményektől. De ha ez nincs is így, sokan elhiszik, hogy ez a helyzet, és már ez is egy tünete annak, hogy valami nem stimmel Magyarországon.

 

hvg.hu: Ha ilyen félelemmel teli a légkör, ahogy ön állítja, hogy lehet az, hogy még mindig a Fidesz a legnépszerűbb politikai párt?

K. L. S.: Igen, 16 százalékkal a teljes népességben. Ez is egy nagy probléma, hogy nincs ma olyan politikai erő Magyarországon, amely jelentős támogatással bírna. A legnagyobb társadalmi csoport a kiábrándultaké, és ez így van már egy ideje. A 2010-es választásokon 80 ezren dobtak be érvénytelen szavazatot az urnákba, tiltakozásul az összes párt ellen. Hiányzik egy politikai erő a magyar palettáról, amiben sokan bízhatnának. Ráadásul önöknél még a közvélemény-kutatók is vagy a kormányhoz, vagy a szocialistákhoz köthetők, így sokan még nekik is félnek elárulni, kire szavaznának. Tisztára, mint a Szovjetunióban.

 

hvg.hu: Ön szerint valóban ilyen félelemben élnek itt az emberek? Én nem tapasztaltam azokat, amikről ön beszél.

K. L. S.: Akkor jó önnek. Több száz emberrel beszéltem, voltak köztük kormánypárti és ellenzéki szimpatizánsok, olyanok, akik a kormánynak dolgoznak, üzletemberek, itt élő külföldiek, újságírók. E témák újra és újra előkerültek, ami egy tünete most a magyar állapotoknak.

 

A teljes interjút a HVG.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    *    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.