Ténytár: Viktor, aki még sohasem hazudott
Orbán Viktor miniszterelnök a mai napon tölti be 50. születésnapját. Hosszas tanácskozás után úgy döntöttünk, hogy a jeles nap alkalmából a Ténytár honlapján hangyaszorgalommal gyűjtögetett Ígéretmérők, Hantaméterek és Szélkakasok közül szemezgetünk.
Ténytár: Viktor, aki még sohasem hazudott

(Aki a teljes Orbán Viktor gyűjteményre kíváncsi, az innen csemegézhet a legjobbak közül.) Jövőre pedig már remélhetőleg együtt feszíthetjük ki a felcsúti stadionban a Puskás Akadémia utolsó hazai meccsén, a kormányfőt köszöntő drapériákat.

 

Bár nem szeretnénk ünneprontóak vagy tiszteletlenek lenni ezen a jeles napon, mégis megkíséreljük összegyűjteni a miniszterelnök legnagyobb hazugságait, szélkakaskodásait, illetve ígéreteit. A legjobbak közé a nem-létező megszorítások, a kormányfő igazmondása, a szintén nem-létező oligarchák, a helyreállt jogállam, az Ab jogkörének bővítése, a keleti szél politikája mentén új barátokra találás és végül a felsőoktatás kapuit tágra nyitó tandíj-diákhitel kombó fértek be. 

 

Isten éltesse, Miniszterelnök Úr!

 

1. Nem létező megszorítások

 

Megszorítások azért nem lesznek, mert a megszorítások nem vezetnek sehova. (...) Jól látható, hogy a megszorítások nem vezetnek semmire" – mondta Orbán Viktor 2011. május 1-én a TV2 Frizbi című műsorában.

 

A kormány legnagyobb sikere a túlzottdeficit- eljárás megszüntetése, ami valóban remek hír. Azonban az odavezető út - bármennyire is ódzkodnak kormányzati körökben a szó használatától - bizony megszorításokkal volt kikövezve. 

 

A mostani kiigazító csomagok legnagyobb problémája az, hogy nehéz kideríteni, mire is kellett ennyi pénz. 2010-ben a költségvetési hiány kicsivel volt 4 százalék felett, ezt két év alatt több mint 2000 milliárd forintnyi megszorítással sikerült 3 százalék alá vinni. A GDP arányában körülbelül 2 százalékpontnak megfelelő csökkentést sikerült elérni, legalább 7 százalékpontnyi kiigazítással

 

És mindezt úgy, hogy a magánnnyugdíj-pénztári vagyon államosítása miatt még egy tétel kiesett a költségvetésből, hiszen a teljes magyar költségvetés 2-2,5 százalékát vitte el a magánnyugdíj-pénztárakba befolyó pénz. Márpedig ez azt jelenti, hogy az elmúlt 2 és fél év megszorításait arra kellett felhasználni, hogy az egyéb tételeket fedezni lehessen (például egykulcsos adó, családi adózás, munkahelyvédelmi akcióterv, magasabb kamatterhek, recesszió miatt zsugorodó adóbevételek). És persze továbbra se látni a végét, hiszen hiába az eljárás megszüntetése, reklámadó akkor is lesz.

 

A miniszterelnök további "füllentéseiről" a Ténytár blogon olvashatnak.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.