Ténytár: Nem csökken a kivándorlás
A Ténytár blogján már régen foglalkoztunk a migrációs helyzettel, noha korábban több írást is szenteltünk a témának. A Népességtudományi Kutatóintézet friss kutatása szerint a migrációs folyamat nem torpant meg, továbbra is sokan terveznek más országokban szerencsét próbálni.
Ténytár: Nem csökken a kivándorlás

A munkavállalás mellett, a tanulási terveket is hozzászámolva 2013-ban a rövid távú migrációt tervezők aránya 27 százalék, a hosszú távú migrációt tervezőké pedig 28 százalék volt a 18-39 évesek körében, szemben a csak munkavállalást tervezők 25, illetve 23 százalékával.

 

Nem csökken a kivándorlás intenzitása a munkaerőpiacát az uniós csatlakozásunk elejétől megnyitó Nagy-Britanniába sem. A tavalyi évben összesen 26 ezer 770 magyar állampolgárságú személy kérelmezett adószámot az országban. Az alábbi táblázatból látható módon 2010-hez képest majdnem megduplázódott az adószámkérelmek alakulása.

 

A hagyományosan célországnak számító Németországban 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest 26,3 százalékkal nőtt az ott élő magyarok száma. A magyar állampolgárok száma 28 ezer 216-tal 135 ezer 614-re emelkedett a 2012 végén nyilvántartott 107 ezer 398-ról. Idén márciusra bőven 60 ezer fölé emelkedett a magyar munkavállalók száma, 2012-ben átlagosan még 48 ezren voltak. A nyári mezőgazdasági és turisztikai munkák idejére akár a 70-80 ezret is elérheti a számuk.

 

A migrációs potenciál alakulása 

 

A hazai rossz munkaerő-piaci helyzet, illetve a hagyományosnak mondható célországok (Ausztria, Németország) munkaerőpiacának megnyitása a 2004-ben csatlakozott országok állampolgárai előtt együttesen növekvő migrációs szándékot okoztak, valamint rekordszámú kivándorlóban kulminálódtak

 

A migrációs potenciál legvonzóbb országai között a Tárki kutatása szerint a szomszédos Ausztriát, Németországot és az Egyesült Királyságot találjuk. Ezekben az országokban él a legtöbb magyar munkavállaló. Szintén népszerű Írország, Hollandia és az északi skandináv államok a rövid vagy hosszú távú munkavállalást fontolgatók körében. A végleges kivándorlást tervezők között azonban az USA-t és Kanadát találjuk a három legnépszerűbb célország mögött.

 

Az írás a Ténytár blogon folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.