Ténytár: Létrejött az "igazi" összefogás
A közös baloldali ellenzéki listát Mesterházy Attila vezetheti, Bajnai Gordon a második, Gyurcsány Ferenc pedig a harmadik helyet kapta meg. A DK elnökének kérésére a negyedik helyen Fodor Gábor szerepel, míg a PM-es Szabó Tímea az ötödik lesz.
Ténytár: Létrejött az

A pártok megállapodtak a 106 egyéni választókerület elosztásáról és a közös lista további jelöltjeiről, valamint sorrendjéről is. Az egyéni választókerületek közül 71-ben az MSZP, 22-ben az Együtt-PM és 13-ban a DK indul. A közös listán szereplők közül az első hatvanból 42 szocialista, az Együtt-PM 9, a DK 6, a Magyar Liberális Párt pedig 3 jelölttel képviselteti magát. 

 

Az új házszabály miatt az összefogás két kisebb szerepelője, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció is frakciót alapíthat majd az új, 199 fős parlamentben. Erre jó esély van, mert a közös listán mindkét pártnak sikerült biztos befutó 4-4 helyet biztosítania, és sikerülhet legalább egy-egy egyéni választókerületet is behúznia a baloldalnak. 

 

Az összefogás tehát megszületett, amely immár biztosan az egyetlen reális alternatíva azoknak, akik 2014-ben kormányváltást szeretnének. Továbbra is kérdés azonban, hogy a jelenlegi személyi összetétellel a baloldali összefogásnak sikerül-e megszólítania a a felnőtt lakosság 43 százalékát kitevő, biztos pártpreferenciával nem rendelkező választópolgárokat.

 

Az összefogás számokban

Nemcsak a helyek aránya, hanem a sorrendje is fontos a listán, hiszen nem mindegy ki van biztos befutó helyen, illetve kinek kell izgulnia a szavazatok számlálásánál. Az első hatvan helyből az Együtt-PM kilencet kapott (2., 5., 16., 36., 48., 49., 53., 54., 55.), a DK-nak hat helye van (3., 19., 26., 39., 45., 57.), míg az MLP-nek három (4., 56., 58.) jutott.

 

A folytatás a Ténytár blogon olvsható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.