Ténytár: Kétharmados lemaradásban a magyar gazdaság
Annak ellenére, hogy idén - a tavalyi nagyon gyenge év után - a gazdasági teljesítmény valamelyest javult, a friss adatok azt bizonyítják, hogy az elmúlt három évben gyakorlatilag semmiben sem sikerült javítania az országnak, és továbbra is Európa sereghajtói közé tartozunk.
Ténytár: Kétharmados lemaradásban a magyar gazdaság

A folyamatot persze nem lehet kizárólag a Fidesz kormányra hárítani, hiszen a konvergencia már a kétezres évek közepén leállt, ahogyan azt már korábban is megírtuk. A 2008-as gazdasági válság ráadásul elvitte az azt megelőző évek szerény teljesítményét is, tovább rontva a hazai gazdaság állapotán. A fő probléma most, hogy azóta sem sikerült talpra állni, és Magyarország gazdasági teljesítménye még a válság előtte szintet sem érte el. 

 

A Fidesz legnagyobb sara ebben a folyamat, hogy a teljesen kiszámíthatatlan gazdaságpolitikával olyan bizonytalan légkört teremtett, amely elriasztotta a külföldi beruházókat Magyarországról, mélybe lökve a versenyszféra beruházási kedvét. Külföldi tőke nélkül pedig sem fenntartható növekedés, sem felzárkózás az uniós átlaghoz nincs.

 

Hosszú évek óta leszakadva

 

Magyarországon 2012-ben az egy főre eső GDP az uniós átlag 67 százaléka volt, amely 2010-hez képest alig 1 százalékos javulást jelent. A régióban három év alatt Magyarország tudta felmutatni a legszerényebb felzárkózást. A szlovákok már rég elhúztak mellettünk, a lengyelek beértek minket, idén pedig ők is könnyedén lehagyhatnak minket.

 

Az írás folytatása a Ténytár blogon olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.