Ténytár: Így korlátozza a Fidesz a pártversenyt
A 2010-ben kétharmados többséget szerző kormánypártok alkotmányozó többségüket minden különösebb teketória nélkül használják arra (is), hogy a következő választásokon a lehető legrosszabb helyzetbe hozzák versenytársaikat. A Ténytár összeszedte a legfontosabb korlátozó megoldásokat.
Ténytár: Így korlátozza a Fidesz a pártversenyt

Az előzetes regisztráció bevezetése, az önkormányzati és az országgyűlési választási rendszer- és a törvényhozó hatalmi ágra vonatkozó szabályok megváltoztatása, valamint a médiatér és a médiaszabályozás átalakítása mind-mind - legalábbis rövid távon - a jelenleg hatalomban lévő kormányzati erők érdekét szolgálja. Az persze már más kérdés, hogy hosszú távon egyáltalán nem biztos, hogy ez így is marad. 2014 ugyanis nagyon közel van.  

 

2010-es önkormányzati választási rendszer

A kiegyenlített pártverseny első korlátozására a 2010-es önkormányzati választási törvényekben került sor. Az új szabályozás két helyen erősítette a nagyobb pártokat: egyrészt kisebb mértékben szigorította a jelöltállítás szabályait, másrészt lerövidítette a szükséges ajánlások összegyűjtésére nyitva álló időt. Ezzel egyértelműen a nagyobb pártokat „hozta helyzetbe”, hiszen azok rendelkeztek olyan humáerőforrással és infrastruktúrával, amelyek könnyebben tudták teljesíteni a megnehezített feltételeket. 

 

Az elemzés folytatását a Ténytár blogon olvashatják.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    *    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.