Ténytár: Az év Pinokkió-díjasa nem más, mint Orbán Viktor
Rendszeres olvasóink számára ismerős lehet a Pinokkió-díj, amelyet hazugságon kapott politikusoknak osztunk ki rendszeresen, egy-egy nagyobb lélegzetvételű interjú vagy szónoklat után. Végignézve az idei díjazottakon, 2013-ban az év Pinokkió-díjasa egyértelműen a miniszterelnök lett. A mostani blogban visszatekintünk, miért érdemelte ki többször is az év folyamán exkluzív díjunkat.
Ténytár: Az év Pinokkió-díjasa nem más, mint Orbán Viktor

A kormányfő már az év elején februárban magasra tette a lécet egyik szokásos péntek reggeli rádiós interjújában, amelyre végül évértékelő beszédében tette fel a koronát ugyanebben a hónapban. Ezt követte nyáron a Wall Street Journal-nek adott nyilatkozata, amellyel csak Matolcsy Györgyhöz mérhető magasságokba emelkedett. A tündérmese tehát folytatódott. A belföldön folytatott "Magyarország jobban teljesít" hadjárat ekkor már külföldet sem kímélte. A sort végül a Fidesz kongresszusán elmondott szeptember végi beszéde zárja.

 

2013. február Pinokkió-díjasa: Orbán Viktor

 

2013 februárjában megtudhattuk, hogy Magyarország miniszterelnöke még mindig egy olyan alternatív valóságban él, ahol minden rendben van, külső támogatásra nincs szükség, a gazdaság dübörög és az ország gazdasági vezetése példátlan sikereket tudott elérni. A mindent egy lapra feltevő kormány - a költségvetési hiánycél elérése - teljesen rossz struktúra mentén hajtotta végre a költségvetési kiigazítást, miközben egy olyan adórendszert hozott létre, amely aláásta a növekedést Magyarországon. Az egykulcsos adó bevezetésével kiesett költségvetési bevételeket több mint 10 másik adó bevezetésével pótolták, a bankok és a szolgáltatói szektor megadóztatása viszont zátonyra vitte a magyar gyorsnaszádot.

 

Ezzel még a többnyire jobboldalinak számító új közgazdász generáció is egyetért, a miniszterelnök viszont valamilyen oknál fogva sosem kérte ki a tanácsukat. Pedig a kétharmad erejét kihasználva jó irányba is elmehetett volna az ország, de Orbán Viktor egy másik utat választott. Egy olyan utat, ahol növekedés nincs, hanták és csúsztatások viszont igen.

 

Ez csúsztatás és hazugság egyben. recesszióért elsősorban a belső fogyasztás visszaesése, a gyenge agrár teljesítmény és a mélyponton lévő beruházási kedv - az unortodox gazdaságpolitika miatt nincs hitelezés és nincsenek beruházások - a felelős. A régiós adatok is azt mutatták, hogy Magyarország messze lemaradt a régiós országtól és szégyenpadra kerültünk a gazdasági növekedés tekintetében. A mostani - a kormány által fordulatnak nevezett - növekedés a tavalyi alacsony bázisnak köszönhető.

 

A folytatás a Ténytár blogon olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    -    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.