Ténytár: Az EP-választás tanulságai
Az európai parlamenti választásoknak Magyarországon legalább három tanulsága van: egyrészt az öt évvel ezelőtti választáshoz hasonló, alacsony részvételi adatok azt mutatják, hogy a magyar választópolgárok 70 százalékát, csaknem 6 millió embert egyre kevésbé érdekli, mi történik az országhatárainkon kívül, vagy legalábbis nem gondolják úgy, hogy szavazatukkal bármin is változtatnának.
Ténytár: Az EP-választás tanulságai

Az európai parlamenti választásoknak Magyarországon legalább három tanulsága van: egyrészt az öt évvel ezelőtti választáshoz hasonló, alacsony részvételi adatok azt mutatják, hogy a magyar választópolgárok 70 százalékát, csaknem 6 millió embert  egyre kevésbé érdekli, mi történik az országhatárainkon kívül, vagy legalábbis nem gondolják úgy, hogy szavazatukkal bármin is változtatnának, ezért nem mennek el szavazni.

 

Másrészt kiderült, hogy az önreflexió és a tényleges kampány hiánya felgyorsította az MSZP zuhanását az egyre meredekebb lejtőn. Mostanra visszaestek oda, ahonnan a rendszerváltáskor indultak, a rekord alacsony eredmény hatására tegnap este az elnökség felajánlotta a lemondását. Harmadrészt a Fidesz ismét megmutatta, hogy 37 százalékkal, majd 850 ezer szavazattal felülmúlta a második befutót, amely immár a Jobbik Magyarországért Mozgalom lett. A centrális erőtér tehát szilárd, a Fidesz eredménye európai szinten is rekord az EP-ben.

 

Akik elmentek szavazni, azoknak 51,5 százaléka a Fideszt támogatta, ezzel a párt 12 mandátumot szerzett. A Jobbik leelőzve az MSZP-t, 14,6 százalékot szerzett, amellyel 3 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. A harmadik erővé csúszó MSZP 10,9 százalékkal csupán 2 képviselővel lehet jelen, mögé pedig felzárkózott a DK 9,7 százalékkal, így szintén két képviselőt küldhetnek az EP-be. Az Együtt-PM 7,2 százalékkal egy képviselőt küldhet, végül az LMP épp átcsúszva az 5 százalékos küszöb fölött, szintén egy képviselőt delegálhat.

 

A teljes elemzés a Ténytár blogon olvasható el.

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.