Ténytár: Az államadósság kitűnően teljesít
Ismét történelmi csúcsot ért el a központi költségvetés bruttó adóssága. Az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb adatai szerint február végén 23 ezer 392 milliárd forint volt a központi költségvetés adóssága, állításuk szerint ez a 2014-es várható GDP 79,5 százaléka.
Ténytár: Az államadósság kitűnően teljesít

A kormánynak mindössze 2 hónap alatt sikerült 1400 milliárd forinttal növelnie az államadósságot, azaz napi majd 25 milliárddal. Ez a kormány korábbi két negatív rekordját is felülmúlja. Az első csúcsot rögtön kormányra kerülésük utáni 2. hónapban felállították, igaz akkor „csak” 1150 milliárddal növelték az adósságot, ennek ellenére még államcsőddel is riogattak.A második adósságcsúcsot a manyup-lenyúlás utáni 2. hónapban sikerült elérniük (2011. júl.-sze.), amikor 1300 milliárddal növelték a bruttó adósságot. 

 

A ciklus végére azonban sikerült elérni minden idők legmagasabb adósságát, amiért szerintük 4 év után is az ellenzékben lévő baloldal a hibás. Valójában nyilvánvalóan a kormányzó erők felelnek az államadósság kordában tartásáért, így kijelenthetjük: a II. Orbán-kormány végleg elbukott fő ellenségével, az államadóssággal vívott harcban.

 

Akkor számoljunk

 

A KSH adatai szerint a 2013-as GDP folyó áron 29114 milliárd forint volt. Ekkor a központi költségvetés adóssága 21 ezer 998 milliárdon állt. Ez utóbbira jön rá némi önkormányzati, TB és egyéb adósság, amelyek az MNB adatai szerint 23 ezer 068 milliárdra egészítették ki az előbbi adatot. A két számot elosztva máris megkapjuk a 2013 év végi adósságunkat, 23068 / 29114 = 79,23 százalék.

 

Ez kissé eltér az MNB által közölt 79,0 százaléktól, amelynek oka, hogy az MNB a KSH február közepén közzétett előzetes GDP-adatokkal számolt a publikálás idején, mi pedig már a március eleji friss adatokkal.

 

Az írás a Ténytár blogján folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    +    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.