Ténytár: A CÖF vajon mi?
A jelenlegi országgyűlési kampány egyik legaktívabb résztvevője nem párt. Mi más lehetne, merül fel a jogos kérdés, hiszen a verseny ezen a piacon alapvetően a pártok között zajlik. A válasz: megjelent a pályán egy új szereplőtípus, a politikai jellegű civil szervezet.
Ténytár: A CÖF vajon mi?

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) egy ilyen szervezet, amely tevékenységét a jelenlegi kormánypártok érdekében (Békemenet), s az ellenzéki pártok ellenében (utcai plakátok) végzi.

 

Amennyiben a magyar választási kampányokra tekintünk, akkor az körvonalazódik, hogy egyelőre a jobboldal él elsősorban ezzel az eszközzel. Nem véletlenül, hiszen a választási törvény átfaragásával, valamint a civil pénzek fölötti kontroll megszerzésével tágra nyílt a lehetőségek tárháza, kormányról jóval könnyebb pénzhez juttatni a baráti "civileket".A látszólag ártalmatlan politikai jellegű civil szervezetek bevonása azonban számos veszélyt rejt: ezek az - egyesek szerint álcivil - szervezetek ugyanis nem pártok, s rájuk nem vonatkoznak a szigorúbb kampányfinanszírozási és támogatási szabályok, így alkalmazásuk ezeknek a megkerülését is szolgálhatja.

 

Politikai akcióbizottságok a magyar kampányokbanAz amerikai megoldásként elhíresült politikai akcióbizottságok (PAC) a közvetlen kampánytámogatás megkerülésére jöttek létre 1947-től. Ezek sajátos civil szervezetként jogszerűen támogathatták a kampányt úgy, hogy közben forrásaikat az egyéni támogatók mellett vállalatoktól és érdekképviseleti szervezetektől szerezték.  A taktikát egyes információk szerint a Republikánus Párt tanácsadóira is támaszkodó magyar jobboldal kezdte először alkalmazni. Első megjelenésének a 2002-es választásokat követően megalakult polgári köröket tekinthetjük, amelyek szervezésekor nagyban támaszkodtak az amerikai mintákra.   Szintén ide sorolhatjuk a 2006-os választási kampányban két alkalommal kiadott Magyar Vizsla című kiadványt. A lapot - amely az akkori kormánypártokkal (így különösen a nagyobbik kormánypárttal, a Magyar Szocialista Párttal) erősen kritikus volt - egy civil szervezet, az Adózók Érdekvédelmi Szövetsége adta ki. A megoldás azonban erősen tesztjellegű volt: a jobboldali párt ekkor még nem vállalta fel, hogy ez a szervezet kötődik hozzá. A baloldal kampányában pedig fontos szerepet kapott, hogy igazolja: ez a szervezet nem tekinthető politikailag függetlennek. Azaz: ekkor az amerikai modellel ellentétben a negatív kampányt végző szervezet pártkötődését titkolni próbálták.

 

A teljes írást a Ténytár blogon olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    -    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.