Ténytár: Merre tart a magyar egészségügy?
A 300 forintos hozzájárulást a Gyurcsány-kormány vezette be és a Fidesz által kezdeményezett 2008-as népszavazással bukott el – akkor több mint 80 százalék mondott nemet a vizitdíjra.
Ténytár: Merre tart a magyar egészségügy?

Ám az emberek nagy többsége a Publicus Intézet felmérése szerint most azt látja, hogy lesújtó helyzetben van a magyar egészségügy, sőt, ma már a többség inkább újra fizetne vizitdíjat, ha biztos lehetne abban, hogy a befolyt pénzt valóban az egészségügyre költik.

 

A megkérdezettek többsége az ágazat állapotáért a jelenlegi kormányt teszi felelőssé, a Fidesz szerint azonban a felméréssel van gond. Bárkinek is van igaza, a tény az, hogy bár nominális értéken Magyarország egyre többet költ az egészségügyre, a GDP-hez viszonyítva 2003 óta gyakorlatilag folyamatosan csökken az erre fordított összeg aránya.

 

A Publicus Intézet az egészségügy témájában készített reprezentatív közvélemény-kutatást a Vasárnapi Hírek megbízásából. Ez alapján lesújtó helyzetkép rajzolódott ki a közegészségügyi állapotokról, és sokan látják úgy, hogy az elmúlt években is romlott a helyzet. Tíz megkérdezettből ugyanis heten elégedetlenek az állami egészségüggyel, ami a korábbi méréshez képest növekedést mutat. Kétharmad szerint az állami egészségügyben tapasztalt állapotok az utóbbi években romlottak. A válaszadók több mint fele az elmúlt pár évben fizetett hálapénzt, és majdnem felük a várólisták megkerüléséért (is).

 

 

Tíz megkérdezettből majd' hat szerint a kormány felelős a kialakult állapotokért – a pénzhiány került a második helyre az okok sorában, (11 százalék említette), míg az ellenzék, a korábbi kormányok felelősségét kevesebben (7 százalék) látják súlyosnakKétharmad akár vizitdíjat is hajlandó lenne fizetni, ha javulna az egészségügy állapota – ebben a kérdésben teljes egyetértés mutatkozik minden vizsgált társadalmi csoportban, és mindenhol hajlandó lenne fizetni a többség. 

 

Az írás a Ténytár blogon folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    *    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.