Távolodó
 
Egyre többen indulnak útnak csak a távozásért. Szinte mindegy is, hogy merre, csak el innen. Addig mennek, amíg munka nem akad. Mert úgy érzik, itthon reménytelen – írja Szalai Anna a Népszabadságban.

A Népszabadság publicistája úgy látja, "mintha az egész ország csomagolna. Vagy már el is ment. A hetedik szomszéd Angliában műt, a rokon Németországban hegeszt, az iskolatárs szülei egészen Új-Zélandig futottak, a másik svédországi kiküldetésre indul, az ismerős lánya a franciáknál ragadt egy ösztöndíj után, megint más Brüsszelig ment férjet keresni."

 

A szerző szerint "a célra tartók mellett egyre többen indulnak útnak csak a távozásért. Mindent felégetnek maguk mögött. Eladják a nehezen összekapart lakást, felszámolják a jól-rosszul muzsikáló vállalkozást, elajándékozzák a nagymamától örökölt szekretert, majd előző életük kocsiban felpolcolt csomagjainak tetejére dobott fotóalbummal nekivágnak. Szinte mindegy is, hogy merre. Addig mennek, amíg munka nem akad."

 

"Megpróbálnak megkapaszkodni. Mert úgy érzik, itthon reménytelen. A gyereknek is. Lehet, hogy kint se lesz jobb, de az itthoni rosszba már belefáradtak. S képtelenek megbékélni a soha nem múló rosszkedvvel, az üres bankszámlával, a folyton változó szabályokkal. Az érzéssel, hogy megint sárba lökték, és már kéz sincs, ami kihúzná. Dühíti a hazugságok árja, rémiszti a családi összejövetelek kedvetlen tétovasága, erejét veszik a pörölyként rá zuhanó tiltások és korlátok sorozata. Nem hozza lázba az új alkotmány, de nem hisz az elégedetlenek kurzusváltó erejében sem. Csak dolgozni akar, és hellyel-közzel élvezni semmi kis életét. Ha nem a határon innen, akkor azon túl" - írja Szalai Anna.

 

A teljes cikket a Népszabadság online-on olvashatja.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    *    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.