Szép új világ a felsőoktatásban?
"Ahelyett hogy a felsőoktatásba törekvő fiatalok előtt szélesre nyitná a kapukat, s olyan irányú fejlesztéseket ösztönözne, amely a különböző képességű fiatalok felsőoktatásbeli beillesztését segítené elő, egy alapvetően a felsőközéposztály fiataljai számára nyitott elit felsőoktatást hozna létre." - írja Polónyi István a Haza és Haladás blogján.
Szép új világ a felsőoktatásban?

"A FIDESZ-KDNP kormány határozott és egyértelmű törekvése, hogy saját képére formálja az országot, sőt esetenként a világot. Ennek a törekvésnek az egyik megnyilvánulása a dühödt törvényalkotás, olyan területeken is, ahol sokkal inkább a nyugodt fejlődésre lenne szükség, mintsem újabb és újabb szabályalkotásokra. Ilyen terület a felsőoktatás, ahol hosszú – és mindvégig nyilvános – szakértői és társadalmi vita, egyeztetés után 2005-ben született új törvény.

 
Az új kormány azonban azonnal új koncepció megalkotásába kezdett e területen is, mivel, mint annak bevezetőjében írja: „a 2010. tavaszi országgyűlési választások eredménye egyértelmű felhatalmazást adott arra, hogy új értékalapokra helyezzük az oktatási rendszer egészét. Ennélfogva szükségszerű egy új felsőoktatási törvény megalkotása is.”" - írja a Debreceni Egyetem tanára az alapítvány blogján, bizonyos területeken kijózanító szabatossággal tapint rá a lényegre:
 
"Ha egy mondatban akarnánk összefoglalni az új koncepció célja egy kevesebb forrásból működő, a mainál lényegesen szűkebb hallgatólétszámot befogadó, s azt a rövid távú munkaerő-piaci igények szerinti képzési struktúrában, s a nemzeti középosztály értékei szerint képző felsőoktatás. Lényegében ennek minden pontja ellentétes a felsőoktatás nemzetközi fejlődési tendenciáival, hiszen a felsőoktatás a fejlett világban egyre szélesebb rétegeket igyekszik bevonni, túllépve a szűk elitképzésen. A fejlett világban a képzési szerkezet sokkal inkább az egyének igényei és az állam hosszú távú stratégiai célkitűzései alapján formálódik és nem a munkaerő-piac rövid távú szükséglete szerint, és csak ezekkel együtt igaz az, hogy minden ország költséghatékony, takarékos felsőoktatásra törekszik."
 
 
Kép forrása: www.doktori.econ.unideb.hu
 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.