Szegénység, stratégia
Andor László európai biztos a szegénység elleni világnap kapcsán a Népszava hasábjain publikálta gondolatait a társadalmi leszakadás elleni európai szintű küzdelemről.
Szegénység, stratégia

"A Nemzetközi Nap a Szegénység Felszámolásáért jó alkalmat ad arra, hogy a pénzügyi és gazdasági válság szociális következményein, és a lehetséges stratégiákon elgondolkozzunk. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy az elmúlt másfél évben a szegénység kockázata szinte minden EU-tagországban nőtt, különösen pedig ott, ahol a mélyülő - és ez idáig kezelhetetlennek bizonyuló - adósságválság szociális feszültségeket gerjesztett." - fogalmaz írása aktualitásáról az Európai Bizottság magyar tagja, nem eltekintve a magyar helyezttől sem: "Magyarország azon EU-tagállamok közé tartozik, amelyekben az elszegényedési trend megfordítása elképzelhetetlen a roma integráció nélkül. Ezért bír nagy jelentőséggel, hogy nemrégiben a kormány és roma képviselők megállapodtak arról, hogy 100 ezer roma embernek állást teremtenek, és több ezer roma vállalkozást támogatni fognak. Európa is segít ebben: mintegy 763 millió euró (több mint 200 milliárd forint) áll rendelkezésre a Szociális Alapból a romák társadalmi integrációját célzó programok támogatására."

 

A konklúzió jól látattja a küszöbön álló kihívások súlyát: "Az európai társadalmakat a válság próbára tette, jó néhány országban megrázta és megviselte. Megengedhetetlen, hogy a leghátrányosabb helyzetben lévő társadalmi csoportokat, mint a hajléktalanokat vagy a romákat, bűnbakként kezeljük. A mai Európa azonban leginkább a társadalmi szolidaritás hiányától szenved. Országokon belül és országok között is érvényes ez. Az európai adósságválság gyors lezárása, és a szolidaritás felélesztése egyaránt és egyszerre fontos ahhoz, hogy a ma még súlyosbodó szociális feszültségek enyhüljenek, és esélyünk legyen a 2020-as célok elérésére."

 

A teljes írást a Népszava online kiadásában olvashatja.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    +    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.