Szabadnappal ösztönözne szavazásra az MSZP
Szakmai műhelybeszélgetéseken vitatja meg az MSZP a párt „kötelező szavazásra” vonatkozó indítványát, a végleges javaslat csak a szakértőkkel folytatott egyeztetések után alakul majd ki.
Szabadnappal ösztönözne szavazásra az MSZP

Mint ismert, a szocialista témafelelős Molnár Zsolt korábban bejelentette, hogy az MSZP minden szavazóképes állampolgár számára kötelezővé tenné a szavazást, ahogyan ez közel két tucat egyéb országban már régóta bevett gyakorlat. A szocialisták budapesti elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy – a többi nemzetközi példával ellentétben – az MSZP javaslata nem szankcionálná a távolmaradást, inkább pozitív ösztönzéssel javítaná a részvételt.

 

A szűk körű szakértői egyeztetéseken az elemzők közül többen arra hívták fel a szocialisták figyelmét, hogy a hivatkozott és egyébként hatékony nemzetközi példák mindegyikében pénzbírsággal sújtják a szavazástól távolmaradókat; igaz, ez sok esetben (helyenként mindössze két euró) csak szimbolikus összeg. Abban az esetben pedig, ha kötelező szavazásról beszélnek, úgy mindenképpen valamiféle szankció is szükséges, különben épp a kötelező jelleg tűnik el, illetve lesz végrehajthatatlan.

 

Ugyanakkor, emlékeztettek az elemzők példaként a háromszáz forintos vizitdíjra, az anyagi jellegű szankció a magyar társadalom körében inkább negatív érzéseket és viszonyulást vált ki.

 

A cikk teljes terjedelmében elérhető a NOL.hu-n

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    -    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.