Simor: romlottak a kilátások
"megint volt, aki kamatemelésre szavazott volna" - nem túl bíztató látlelet az elmúlt negyedév gazdasági kormányzásáról a Napi Gazdaság online-on.
Simor: romlottak a kilátások

"Két javaslat volt a tanács előtt, 25 bázispontos emelés és a tartás, a testület túlnyomó többséggel az utóbbira szavazott - mondta Simor András jegybankelnök az MNB keddi, az alaprátát változatlanul hagyó kamatdöntése után.

 

Elmondta: szeptemberi inflációs előrejelzéshez képest romlottak az inflációs kilátások, elsősorban a forintárfolyam miatt, de romlott az MNB reálgazdaságról kialakult képe is. Az infláció a költségsokkok kifutásával 2013-ra elérheti a 3 százalékos célt - ezt megelőzően, 2011-ben és 2012-ben jelentősen felette lehet - , tartós forintgyengüléssel azonban további inflációs kockázatok jelentkeznek." - olvasható a Napi Gazdaságban.

 

"Simor elmondta: az inflációt az áfa- és az egyéb adóemelések átmenetileg ismét növelhetik. Az MNB ugyanakkor bízik abban, hogy a költségsokkok és az indirektadó-emelések kifutásával a keresletoldali (visszafogó) hatások elég erősek lesznek ahhoz, hogy meghatározzák az infláció alakulását, ezért 2013-ra elérhetőnek tartják 3 százalékos inflációs célt. Előtte azonban jócskán e felett alakulhat a pénzromlási ütem.Ami a reálgazdaságot illeti, a jegybank szerint itt is romlott a kép a szeptemberi inflációs előrejelzésben foglaltakhoz képest. A növekedés csak nagyon visszafogott ütemben folytatódhat, mindvégig elmaradva a potenciális kibocsátási szinttől - hangsúlyozta Simor." - közli a portál a gazdasági helyzet gyorselemzését.

 

A teljes írást a Napi Gazdaság online-on olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    +    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.