Schulz: A magyar nemzettel nincs vitám
Nincs semmi bajom Magyarországgal, még ha a kormány intézkedéseinek egy részével nem is értek egyet – mondta a Népszabadságnak adott interjújában Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. A német szociáldemokrata politikus szerint egy demokráciában elvárható, hogy a bíráló véleményeket is tiszteletben tartsák. Ugyanakkor ellenzi és egyenesen kontraproduktívnak tartja, hogy Magyarországot a kohéziós támogatások felfüggesztésével fenyegetik.

– Az Európai Parlament határozata után az állampolgári jogokkal foglalkozó bizottság vizsgálódik Magyarország ügyében, és javasolhatja a szigorú büntetéseket is magában foglaló hetes cikk bizonyos részeinek alkalmazását. Ön szerint sor kerül erre?– Az Európai Unió minden intézménye, a parlament, a bizottság és a tanács is figyelembe veszi, hogy semleges alapon kell értékelnünk, sérülnek-e az európai alapszabályok. Nem az én feladatom, hogy ítéletet hozzak. Várom a bizottság értékelését, és tudomásul veszem a testület szerdai döntését. Az állampolgári jogokkal foglalkozó parlamenti bizottság az Európai Bizottság következtetései alapján fog dönteni. Korainak tartom bármilyen következtetés levonását. A tény, hogy a bizottság megnyitotta ezeket a vizsgálatokat, és jelezte, hogy az alkotmány bizonyos részei nem egyeznek az uniós joggal, nem az én kitalációm. Ezt a bizottság állítja. Én értékelés nélkül tudomásul veszem a tényeket.

 

– A szocialista EP-frakció vezetőjeként még sokkal keményebben fogalmazott a magyar kormánnyal kapcsolatban. Mi történt? A múlt héten a kohéziós támogatások felfüggesztésének ügyében is megvédte az országot.

 

– Egy képviselőcsoport vezetőjeként más a feladatom, mint a parlament elnökének. Az intézmény elnökeként meghívtam Orbán Viktort, és megtisztelve érzem magam, hogy elfogadta a meghívásomat, hogy igazolja stratégiáját, véleményét az Európai Parlament előtt. Ez az európai demokrácia megerősítése volt. Nem tetszettek viszont a nyilatkozatai, melyeket a vita után Magyarországon tett. De ezt nyitottan és őszintén meg is beszéltük az irodámban. A kohéziós pénzekkel kapcsolatban ugyanaz az álláspontom, mint ami a szocialista képviselőcsoport vezetőjeként lenne. Kérdés, jól tesszük-e, ha a szabályokat szigorúan fekete-fehéren értelmezzük. Magyarországnak sok pénzügyi problémája van. Ahelyett, hogy azt vitatnánk meg, hogyan segíthetnénk, inkább további pénzügyi terheket rovunk ki rá. Ez kontraproduktív. Értem, hogy a cél a költségvetési fegyelem megerősítse, de hogyan lehet fegyelmezettebb egy költségvetési politika, ha további kiadások terheit rakjuk egy országra? Azt javasoltam ezért, hogy ne az egyszerű „hibabüntetés” kategóriában gondolkozzunk, hanem alapos elemzés alapján fogalmazzuk meg, milyen lépések szükségesek most. Ez bizonyítja egyébként, hogy nincs semmi bajom Magyarországgal, noha nem értek egyet a kormány politikájának néhány elemével.

 

– Úgy tűnik, az unió erőfeszítései az euroszkeptikus hangokra erősítenek rá Magyarországon. A parlamentben zajló viták mennyire kontraproduktívak? Hiszen a parlament is megosztott a kérdésben.

 

– Az Európai Parlament egy politikai szervezet, amelynek többsége változik. A Magyarországról szóló határozatot a parlament nemrég támogatta, nem az én dolgom, hogy ezt értelmezzem. Tudomásul veszem az euroszkeptikus hangulatot, az Európa-ellenes retorikát, amely a közbeszédben s olykor a miniszterelnök és a kormány tagjai részéről elhangzik. De a Fidesz az Európai Néppárt tagja. Az Európai Bizottságot a néppárt egyik tagja, José Manuel Barroso vezeti. Viviane Reding igazságügyi biztos, akihez sok magyar kérdés tartozik, szintén a néppárt tagja. Egyszóval az a retorika, hogy Európa Magyarország ellen van, csak mert az országot a Fidesz vezeti, nem igaz. A bizottság az alapszerződés védelmezőjeként cselekszik, annak a szerződésnek a védelmezőjeként, amelyet Magyarország is ratifikált. És amelyekre egyébként más ügyekben hivatkozik. Bízom a bizottság pártatlanságában.

 

Az interjút teljes terjedelmében a nol.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    -    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.