Rükverc
 
Ha máskor nem, tegnap lelepleződtek a spekulánsok, az ország esküdt ellenségei. Néhány józanabb hírre azonnal erősödni kezdett a forint, emelkedett a tőzsdeindex, mígnem aztán érkezett a harmadik leminősítés – írja Tamás Ervin a Népszabadságban.

 

„Ideje volna már észrevenni, hogy minden egyes szóra, nyilatkozatmorzsára hipotézisek születnek, amelyek a nem annyira a lelkükre, mint inkább a pénzükre érzékeny befektetőket cselekvésre ösztönzik. Különösen ott, ahol a kiszámíthatóság, a következetesség ritka vendég, a törvényhozás paragrafusvarrodává züllik, mindenki mást üzen, sugall, közvetít arra számítva, hogy a címzettek csak a számukra kedves intonációt hallják meg. Egy szó, mint száz, a Fidesz szóvivőjét idézve, visszajöttek a szilveszteri buliból a brókerek. És a miniszterelnök” – írja Tamás Ervin.

 

Az újságíró szerint „érdemes lenne végre tárgyilagos leltárt csinálni azokból a kulcsszavakból, amelyek elferdültek, használhatatlanokká váltak, s lassan egyetlen zárat sem képesek kinyitni: az önrendelkezésből kiszolgáltatottság, a feltételből engedmény, az elrugaszkodásból hátrálás, az újjáépítésből hanyatlás lett, hogy a szünet nélkül tartó szabadságharcnak nevezett kapkodásról szót se ejtsünk. Úgy tűnik, hogy az unió és az ország szétesése közti versenyfutásban előrekerültünk.

 

Az autokrata hatalom kiépítése könyvelhető el talán leginkább kormányzati sikerként, de pontosan ezzel váltak hirtelenjében más minőségűvé a kifogások, s zúdult példátlan nemzetközi össztűz Magyarországra. Lehet, hogy az elfogult hívek mindezek dacára továbbra is függetlenségi háborúként élik meg a történteket, bár nem idegen beavatkozásról, hanem normákhoz való ragaszkodásról van szó – olyan normákról, amelyek megsértése ellen itthon is immár nem csupán a parlamenti ellenzék, hanem az egyre népesebb tömegmozgalmak is csatasorba álltak. Egy gazdaságában gyenge országban a demokratikus alapjogokat veszélyeztető sáskajárás rossz ómen, főként ha kifelé peckes önhittséggel párosul.”

 

A teljes cikket a nol.hu-n olvashatja.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    *    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.