Rosszabbul élünk, mint hat éve?
Több írásunkban is foglalkoztunk a magyar társadalom polarizációjával és hazánk régiós versenyben való lemaradásával. Arról is írtunk, hogy a kormány "Magyarország jobban teljesít" szlogenjéhez képest az életszínvonal nemhogy nem javult, de romlott is. Persze, már akinek. A Fidesz társadalompolitikájával a felső középosztálynak nevezett réteg járt jól.
Rosszabbul élünk, mint hat éve?

A számok sem igazolják vissza egyértelműen az új adórendszer sikerességét. A családok tavalyi reálkeresete átlagosan másfél százalékkal maradt el a tavalyelőttitől. Ez annak is köszönhető, hogy 3,3 millióan 360 milliárd forinttól estek el az adójóváírás megszüntetése miatt, a családi adókedvezménnyel viszont csak 184 milliárdot tudtak érvényesíteni. Ahhoz képest, hogy az ország jobban teljesít a Hay Group elemzése szerint - a kedvező inflációs várakozások valóra válása esetén -  is 2014 végén a bruttó reálbérek csupán a 97,3 százalékát érik el a 2008-as fizetéseknek.

 

A Privátbankár az Eurostat adatainak segítségével elemezte a társadalom rétegeiben lezajlott jövedelmi változásokat. Eszerint  a lakosság legalább 70, más számítás szerint 90 százalékának alacsonyabb volt a jövedelme 2013 végén, mint 2009 végén.

 

Szintén jól érezhetővé teszi a különbségeket a GfK Vásárlóerő tanulmánya, amely szerint a magyarok 5009 eurós egy főre jutó vásárlóereje az európai rangsorban nyolcadik helyen álló németek 20 ezer 621 eurós vásárlóerejének kevesebb, mint egynegyede.

 

Rosszabbul élünk, mint hat éve?

 

A Privátbankár az Eurostat adatainak segítségével elemezte a társadalom rétegeiben lezajlott jövedelmi változásokat. Eszerint  a lakosság legalább 70, más számítás szerint 90 százalékának alacsonyabb volt a jövedelme 2013 végén, mint 2009 végén. Például a legalsó decilisben a jövedelem értéke 2009-ben még 2656 euró, 2013-ban már csak 2379 euró. Az euró alapú összehasonlítás szerint az emberek 70 százalékának csökkent a jövedelme. 

 

Persze az embereket a forint vásárlóértéke érdekli. A forintalapú számítási módszer szerint - az alábbi táblázatban látható módon - azt mutatja, hogy a 10. decilis kivételével mindenki jövedelme csökkent. (Itt meg kell jegyezni, hogy a jövedelemről  és nem a bérekről van szó. A jövedelem tágabb fogalom, a szociális juttatások, nyugdíjak, másodállás, ingatlan-bérbeadás stb. is benne van.)

 

A legalsó decilisbe tartozók jövedelme majdnem 15 százalékkal esett vissza. A második decilisben 12, a harmadikban 11 százalék ez a csökkenés, de még a kilencedikben is két százalék, tehát majdnem mindenki rosszabbul járt, csak a leggazdagabbak nem.

 

A teljes írás a Ténytár blogon olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.