Romló gazdasági adatok - Erről terelnék el a figyelmet Orbánék
Miközben folytatódik az IMF-tárgyalások körüli ködösítés, a Matolcsy-féle minisztérium újabb fantáziadús dolgozatokkal igyekszik bizonyítani a tavalyi hiánycél teljesülését.
Romló gazdasági adatok - Erről terelnék el a figyelmet Orbánék

Fantasy gyártásban maga a miniszter jár az élen, lásd az adórendszer újabb átalakításáról szóló eszmefuttatását. Mindez elvonni látszik a figyelmet arról, hogy az utóbbi hónapokban a makrogazdasági mutatóink vészesen romlanak.

 

Józan ésszel nehezen érthető, hogyan vihető még mindig tovább a nyilvánvaló tényeknek láthatóan ellentmondó fideszes kommunikáció. Változatlanul azt hangoztatják, hogy minden rendben, amikor pedig legtöbben a saját bőrünkön érezzük ennek az ellenkezőjét. Továbbra is tagadják, hogy lennének megszorítások, holott az adóterhek emelésétől kezdve a közszféra elbocsátásain át a szociális, kulturális és oktatási kiadások lefaragásáig és a közösségi közlekedés ritkításáig minden erről szól. Azt állítják, nem tudják, mit is vár tőlük az IMF, miközben már többször teljesen konkrétan megfogalmazták az elvárásokat. Matolcsyék a számokkal bűvészkedve bizonygatják, hogy az egyszeri hatások nélkül is teljesült a tavalyi hiánycél, miközben az összes szakértőn kívül a KSH is ennek az ellenkezőjét mutatja ki.

 

Orbánék azért merik és tudják ezt megtenni, mert politikájuk hosszú évek óta éppen erre épül: merjünk nagyot álmodni, ne a szemünknek, a valóságnak higgyünk, hanem annak, aki mindennek tudója, aki csupa szépet és jót ígér nekünk, aki elhiteti velünk, mi vagyunk a legjobbak, és ha valaki mindezt kétségbe vonja, az ellenségünk és hazánkra támad. Ez a fajta politizálás a hinni akarásra és az ösztönökre, nem pedig a józan észre épít, a racionális érvek éppen ezért egyszerűen leperegnek róla. Hogy miért lehet sikeres, miért nyerhet meg tömegeket, Toynbee szellemesen fogalmazta meg sok évtizeddel ezelőtt: ösztönei minden embernek vannak, esze viszont sajnos csak keveseknek.
 


Ha a valóság már túlzottan ellentmond a demagóg kijelentéseknek, ideje figyelem elterelő hadműveletekbe kezdeni. Érdemes megfigyelni, hogy a különböző botránytémák és gumicsontok többnyire akkor bukkannak fel, amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogyan Orbánék szeretnék. Ilyenkor elárasztják a médiát a hangzatos szabadságharcos szólamok, jól odamondogatnak az EU-nak, csúcsra járatják az elmúltnyolcévezést és a gyurcsányozást. Bedobnak a köztudatba néhány oszlopos baromságot, hadd csámcsogjanak rajta az emberek, hogy aztán később cáfolják az egészet. Ez a taktika mindig bejön, a közbeszéd nem a lényeges dolgok, a valós problémák, hanem a bevetett témák körül forog.
 


Nézzük a jelenlegi helyzetet. A közvélemény figyelmét a Schmitt-ügy folyamodványai, az új államfő körüli találgatások kötik le, holott teljesen mindegy, kit ültet Orbán Viktor ebbe a pozícióba, mivel biztos, hogy csak olyat, akiben száz százalékig megbízik, ettől kezdve pedig semmi tétje nincs az ügynek. Téma még a médiában az IMF-szappanopera, amely egyébként a Fidesz kommunikációjának mesterműve: hónapok óta az orruknál fogva vezetik a Valutaalapot és az uniót csakúgy, mint a magyar lakosságot. A képlet ugyanis teljesen világos: Orbánék hatalma semmilyen kontrollt nem tűr, ezért minden erővel szabotálni igyekeznek a tárgyalási előfeltételek teljesítését. Ezt nyíltan azért nem tehetik, így ravaszkodva, ügyeskedve húzzák az időt, tesznek engedményeket meg nem is, abban bízva, hogy talán megúszhatják az egészet. Ezt csak az nem látja, akinek fogalma sincs a fideszes vezetők mentalitásáról és gondolkodásmódjáról.


 

A teljes írást a 168 óra Online-on olvashatja el.

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.