Rezsiharakiri
Az Országgyűlés - mármint a kétharmad - dörgedelmes ukázt fogadott el, amelyben "felszólítja Magyarország Kormányát, hogy ne engedjen az európai uniós bürokrácia nyomásának, védje meg hazánk alapszerződésekben garantált jogait és következetesen folytassa a rezsicsökkentés politikáját!"
Rezsiharakiri

Ha a Fidesz megmondóembereit valóban érdekelné, mit kér Brüsszel - és nem követel, nem nyomásgyakorol -, akkor tudnák, hogy nem a rezsicsökkentés miatt szóltak, hanem az úgynevezett keresztfinanszírozás okán. Vagyis az a gondjuk, hogy egyazon energiavezetékről eltérő áron kapja az áramot, a gázt a lakosság, illetve a vállalkozások. Mellesleg 2010 után a második Orbán-kormány is többször emelte az energia- és a közműszolgáltatások árát, most "nagylelkűen" abból enged. Ráadásul ezeknek a szolgáltatásoknak a hatóság szabja meg a díjait, vagyis egy kétharmados többség esetében a Fidesz legföljebb önmagától védhetné meg a rezsiárakat. Ez egyébként nem is lenne elvetendő ötlet.


A lakosság védelméről pedig csak annyit, éppen azzal, hogy az energiaszolgáltatók - az állami előírást követve - a vállalkozásokra, cégekre terhelik át a rezsicsökkentésnek nevezett sarcot, valójában a "zemberekkel" fizettetik meg a kormányzat megszabta védelmi pénzt.

 

Na, de elég az álnaívságból. Bár Orbán Viktor egy alkalommal kijelentette, nem ért a gazdasághoz és ebben az egyben igazat szólt, azért azt legalább belső udvari tanácsosainak az értelmesebbjei is tudják, a kormányfő álmaiban élő nonprofit közszolgáltatás még a szocializmus utolsó korszakában sem volt, mert a cechet valakinek ki kell fizetnie. Anyagi érdekeltség nélkül pedig nem lehet megtartani a jó szakembereket, hálózatot fejleszteni, de még fenntartani sem. Nota bene, a "létezett szocializmusban" 1968 után már ez is evidenciának számított.

 

Az írás a népszava.hu-n olvasható teljes terjedelmében.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    -    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.