Rezsicsökkentés: csak egy ügyes PR-fogás?
A kormány 2012 decemberében megígérte, és az év elején bevezette a 10 százalékos rezsicsökkentést. Ez egyaránt érinti az elektromos áram, a földgáz és távhő árát.
Rezsicsökkentés: csak egy ügyes PR-fogás?

A lakosság azonban nem lélegezhet fel, hiszen a mesterséges hatósági árszabályozásnak komoly következményei lehetnek, és nem csak a következő években, hanem már idén is. A rezsicsökkentés az országgyűlési választás előtt jó PR-fogásnak tűnik, azonban a többszörös áthárításoknak és a minőség romlásnak köszönhetően végül mégis a lakosság fog rosszul járni. A folyamat szinte teljes egészében a bankadóhoz hasonlít, amelyről hiába kommunikálja azt a kormány, hogy nem hárítják át, egy részét mégis a lakosság fizeti meg a magasabb számladíjakon keresztül. A hitelezési rendszer összeomlása és ezen keresztül a beruházások csökkenése pedig kísértetiesen hasonlít ahhoz a folyamathoz, amely könnyen lejátszódhat majd az energia szektorban is a következő években.

 

Ráadásul a harmadik Matolcsy-csomagban bejelentett közmű adót a költségvetés elfogadásakor duplájára emelték, így a szolgáltatóknak további 60 milliárdos terhet kellene lenyelniük, amelyre kiadáscsökkentés ellenében nincs lehetőség. Így a következő években leromló infrastruktúrával, amortizálódó rendszerrel, végül pedig ellátási problémákkal kell számolni. A probléma még súlyosabb lesz, amennyiben a kormány folytatja a rezsicsökkentési programot, amely a tények ismeretében inkább nevezhető egy választás előtti PR-fogásnak, mint átgondolt lépésnek.

 

Az elemzés folytatását a Ténytár blogján olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.