Pofátlan végkielégítések: fideszeseknek szabad!
Miután az MSZP és SZDSZ kinevezettjeitől visszaszedték a kifizetett pénzeket, a társadalomra pedig éppen újabb sarcokat vetnek ki, saját kádereiket megmentik a különadótól.
Pofátlan végkielégítések: fideszeseknek szabad!

A hét elején nyilvánosságra hozott második Széll Kálmán-tervben szereplő drasztikus, a lakosság szélesebb rétegeit érintő intézkedések mellett kevés figyelem jutott annak a hírnek, miszerint a kormány megszorítócsomagja az új adók bevezetésével párhuzamosan megszünteti a 2, illetve 3,5 millió forint feletti „pofátlan" végkielégítések hírhedt 98%-os különadóját.

 

A Fidesz ezzel gyakorlatilag teljesen szembe megy saját korábbi álláspontjával, egyszerűen csak azért, nehogy a jövőben a saját kádereinek is meg kelljen fizetniük ezt a büntetőadót.

 

Már a választási kampányában, sőt annál is korábban, az ellenzéki évek során is fontos eleme volt a Fidesz kormánybírálatának, hogy az MSZP és az SZDSZ politikusai, illetve az ő kinevezettjeik – a leghíresebb eset minden bizonnyal a BKV-s Szalainé Szilágyi Eleonóráé – „pofátlanul” magas, olykor százmillió forint körüli vagy feletti végkielégítésekkel távoznak. Az ilyen extrém magas összegek kifizetését túlnyomórészt valóban nem egy-egy távozó vezető teljesítménye, hanem politikai szempontok indokolták.

 

A Fidesz azonban arra hivatkozva, hogy a szocialisták és kádereik végkielégítése erkölcstelen, sőt nem egy esetben bizonyíthatóan jogtalan is volt, egy borzasztóan igazságtalan törvényt fogadott el. A magánszemélyek 2 millió forint feletti végkielégítésének 98%-os, ráadásul visszamenőleges hatályú különadója ugyanis igazságtalan intézkedésnek bizonyult azért, mert nem csupán a politikusokat és politikai huszárokat érintette, hanem például egy amúgy évtizedeket tisztességesen ledolgozó pedagógust is.

 

A fideszes hévet jól jellemezte, hogy még csak az intézkedés kommunikációjának a szintjén sem voltak hajlandóak ezt az igazságtalanságot beismerni. Sőt az egész kérdést erkölcsi síkra terelték, ahonnan nézve sem a különadó ártatlan áldozatai, sem a törvényi megoldás jogszerűtlensége nem számított.

 

Persze az apró szépséghibákra hamar fényderült: kezdve azzal, hogy az Alkotmánybíróság többször is megsemmisítette a visszamenőleges hatályú törvényt, még azután is, hogy a Fidesz direkt módosította az alkotmányt, illetve korlátozta az AB jögkörét. De a Fidesz Schiffer András azon felvetésére sem tudott választ adni, hogy amennyiben erkölcstelenül fizettek ki egy végkielégítést, akkor miért csak a 98%-át veszik vissza: a maradék 2% vajon mitől marad „erkölcsös"?

 

A teljes írást a Véleményvezér blogon olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    *    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.