Pénz, pénz, pénz!
„A fegyverropogást, a demagóg bankellenes frázispufogtatást a tárgyalások váltották fel. Egészen úgy, mintha Magyarország egy normális piacgazdaság, szokványosan demokratikus ország lenne, pedig nem az.” - írja Zsebesi Zsolt a Népszavában.
Pénz, pénz, pénz!

“Visszavonulót fújt az Orbán-Matolcsy duó a bankok elleni háborúban, és az ismert katonai terminus technikus szerint a rugalmas elszakadást választva, tűzszünetet kért, mert kifogyott a pénz a nemzeti szabadságharcosok bukszájából. Mások szerint, a kormány letette a fegyvert, hiszen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt üzente: nem fog a jövőben meglepetésszerűen adókat kivetni a pénzügyi szektorra, helyette egyeztet a pénzemberekkel.” - olvasható a Népszava véleményrovatában, nyilvánvalóan az események kommentjével - már csak a műfajnak megfelelően is.

 

„A fegyverropogást, a demagóg bankellenes frázispufogtatást a tárgyalások váltották fel. Egészen úgy, mintha Magyarország egy normális piacgazdaság, szokványosan demokratikus ország lenne, pedig nem az. Nem, mert a kormány csak akkor szánta rá magát az egyeztetésre, amikor - nevezzük nevén a gyereket - a bankok megzsarolták. Gyakorlatilag felhagytak a hitelezéssel.”

 

“Ezzel a kormány Achilles sarkát találtak. Orbán Viktor a hazai fogyasztás bővülésére és a gazdaság növekedésére tette fel a politikai jövőjét. Ennek érdekében indította el a nemzeti szabadságharcukat, és számos egyéb háborúját, az EU, az IMF és fű-fa ellen. Csakhogy ezekhez, mint minden háborúhoz, három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Szerdán a bankárok szövetsége tudatta a kormánnyal, ha enged a rendkívüli bankadóból, akkor készek újranyitni a pénzcsapokat, a kis- és középvállalkozások, a kormány lakásprogramjának pénzelésére. Újra lesz pénz. A kérdés: tanul-e a kormány és felhagy az értelmetlen háborúival, vagy csak erőgyűjtésre, újabb hadműveletek előkészítésére használja a bankok pénzét? Lehet nagyot álmodni, de ne legyenek illúzióink!” - írja Zsebesi, az fejlemények legszélesebb kontextusát felvillantva.

 

A teljes írást a Népszava online kiadásában olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.