Példátlan cselekedetre vetemedett nemzettársai ellen a magyar nagykövet
A magyar diplomáciatörténetben párját ritkító esetre derült fény: az Orbán-kormány Bécsbe akkreditált nagykövete saját magyar nemzettársai ellen lépett fel a fogadó országban. - írja a 168 óra Online.

Szalay-Bobrovniczky Vince a két magyar újságírót "bemószeroló" szöveget hivatalos követségi fejléces papíron küldte el a címzetteknek, a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi civil szervezet zsűrije elnökének.

 

Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország ausztriai nagykövete levélben próbálta meggyőzni a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság díj zsűrielnökét, egy nyugalmazott osztrák diplomatát, hogy nem kellett volna két magyar újságírónak adni a szervezet 2011-es díját. A magyar diplomata szerint a döntés csak az ország elleni lejárató kampány irányítói miatt született.



„Ön, aki az úgynevezett szankciós időszakban a szövetségi külügyminisztérium főtitkára volt, minden bizonnyal rendelkezik tapasztalatokkal a tekintetben, hogy milyen érzés, ha (szinte) barátok nélkül igazságtalan vádaknak vagyunk kitéve” – ezekkel a szavakkal igyekezett a bécsi magyar nagykövet Albert Rohan, Ausztria volt külügyi főtitkárának lelkére beszélni abban a levélben, amelyben két magyar újságíró díjazását reklamálta.



Szalay-Bobrovniczky Vince azért fordult Rohanhoz, mert ő volt a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi civil szervezet zsűrijének elnöke, amikor tavaly decemberben Vásárhelyi Máriának, illetve a Magyar Narancs munkatársának, Rényi Pál Dánielnek ítélték az RHN éves nemzetközi sajtószabadság díját.  

 

A nagykövet hivatalos követségi fejléces német nyelven írt levelét a Magyar Narancs tette közzé.
 


Szalay-Bobrovniczky, aki mint írja, csak utólag értesült a díjakról, és nem volt ott a decemberi bécsi átadó ünnepségen sem, azzal érvel: a magyar újságírók kiválasztása rossz színben tünteti fel az országot, hiszen a Freedom House sajtószabadság helyzetétől szóló nemzetközi felmérése szerint Magyarország nem tartozik a legrosszabbak közé. Egy kategóriával lejjebb három EU-tagországot is lehetne találni, de hogy mégsem olasz, román vagy bolgár, hanem magyar újságírók kapták díjat, az a nagykövet szerint az ország lejáratása. A nagykövet személyes véleményének hangot adva azt írta: olyan „felelőtlen személyek” vezették félre a zsűrit, „akik mást sem forgatnak a fejükben, mint Magyarország lejáratását, és tudatosan vállalják, hogy megromoljanak a magyar-osztrák kapcsolatok”.


Az eset példátlan a magyar diplomácia történetében. Ugyanis két magyar állampolgárról, a nagykövet nemzettársairól van szó. A magyar nagykövetek elsőrendű kötelessége, hogy fogadó országukban támogassák, megvédjék a magyar állampolgárokat, függetlenül azok politikai beállítottságától. Ez a parlamenti demokráciákban és a nyugati diplomáciai gyakorlatban mindennek az alfája és omegája.



Érdemes eljátszani a gondolattal, mi történt volna két-három évvel ezelőtt, ha a Gyurcsány- vagy a Bajnai-kormány idején valamelyik nagykövet a Magyar Nemzet vagy a Hír Tv valamelyik munkatársának nemzetközi szakmai kitüntetését próbálta volna "mószerolni" hasonló módszerekkel.



Az eset azért különösen súlyos, mert megingathatja a magyar állampolgárok bizalmát az ország diplomáciai szolgálatának pártatlanságában és hitelében. A nagyköveteket ugyanis a kormány delegálja, de valamennyi magyar állampolgár érdekeit kell képviselniük.

 

 A teljes írást a 168 óra Online-on olvashatja el.
 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    +    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.