Paks II: Az EB zöld utat adott, már csak a népet kéne megkérdezni
Az Európai Bizottság hétfőn bejelentette, hogy a Paks II.-nél elfogadják az állami támogatást három kötelezettség teljesítése esetén. Budapestnek az engedélyhez többek között azt kellett bizonyítania, hogy állami támogatás nélkül Paks II. ki tudja-e termelni a saját árát, vagy sem?
Paks II: Az EB zöld utat adott, már csak a népet kéne megkérdezni

Orbánék mindent arra tettek fel, hogy az elkövetkező években-évtizedekben jelentősen drágulni fognak az energiaárak, ha ugyanis ez nem következik be, akkor a veszteségeket a magyar államnak kell majd állnia.

 

Már csak két eshetőség maradt, hogy ne legyen Paks II.: az atomenergia-ellenes osztrák kormány fellépése, illetve egy hazai népszavazás – ha lenne ilyen, annak a Publicus felmérése szerint egyértelmű lenne a végeredménye: a megkérdezettek többsége szerint a beruházás költséges, túlzott méretű adósságot jelent az ország számára. A válaszadók többsége szerint az Oroszországgal történt megállapodás kiszolgáltatottá teszi az országot. A megkérdezettek többsége azt is gondolja, hogy az Oroszországgal történt megállapodás összességében kedvezőtlen.

 

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy állami támogatást kapjon a paksi atomerőmű bővítése – derült ki a bizottság hétfőn kiadott közleményéből. Budapestnek azt kellett bizonyítania, állami támogatás nélkül Paks II. ki tudja-e termelni a saját árát vagy sem? Az állami szubvenció ugyanis ellenkezne az uniós versenyjoggal, mert a megtámogatott áramár torzítaná az energiapiac belső viszonyait. Brüsszel a vizsgálatai során arra jutott, hogy a magyar kormány jelentős kötelezettségeket vállalt, amelyek az uniós állami támogatási szabályok alapján lehetővé tették a Bizottság számára a beruházás jóváhagyását.

 

A Brüsszel által diktált három kötelezettség közül kettő teljesíthető, a probléma a harmadikkal van, hogy a Paks II.-ben termelt áramhoz mindenkinek egyenlő feltételekkel kell hozzáférnie, az új blokkokban termelt áram legalább 30 százalékát pedig a tőzsdén kell majd eladni„Az ezen felül megmaradó részt objektív, átlátható és diszkriminációmentes aukciókon kell értékesíteni” – hirdette ki hétfőn az Európai Bizottság.

 

 

A fenti vállalt kötelezettséggel az a probléma, hogy a kormány egyértelműen amellett tört lándzsát, hogy az elkövetkező években, évtizedekben jelentősen fognak drágulni az energiaárak, hiszen csak így tud megtérülni a teljes Paks IIHa viszont nem fognak jelentős mértékben emelkedni az energiaárak, akkor a Paks II.-ben termelt áramot nem fogja senki sem megvenni az árveréseken, legfeljebb csak akkor, ha sokkal olcsóbban adják, mint amennyibe az előállítása (a beruházás megtérülését is beszámítva) kerül majd. A veszteséget az államnak, azaz a magyar adófizetőknek kell majd állniuk.

 

Az írás a Ténytár blogon folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    +    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.