Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Óriási bukta az olcsóbb állam ígérete

MSZP  ─   Vélemény  ─   2015. január 19. 10:07   ─   2015. január 19. 10:10

Óriási bukta az olcsóbb állam ígérete
2010-ben a kisebb, az olcsóbb állam ígéretével kezdte meg tevékenységét Orbán Viktor és kormánya. Addig sikerült is tartani, hogy a Bajnai-kormányhoz képest kevesebb minisztérium állt fel 5 évvel ezelőtt. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy kevesebb vezetővel, vagy olcsóbban működne az új struktúra. Sőt.Az elmúlt évek során a kormányzati költségek jelentősen emelkedtek, ezen belül is ugrásszerűen nőtt a felső vezetők száma és jövedelme. Évről évre az állami alkalmazottak száma is: a közigazgatásban 10 ezer fővel több bürokrata dolgozik, mint 5 évvel ezelőtt. Az állami pazarlás ezen felül olyan intézkedések esetén is megfigyelhető, mint például a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárságának Kecskemétre, vagy Orbán Viktor, és duplájára hizlalt hivatalának Várba való költöztetése.

 

A vízfej

"Kevesebb mint fele emberrel fogunk dolgozni" - ígérte még 2010. április 29-én Orbán Viktor. A kormányfő szavait a Miniszterelnökség akkori vezetője, Varga Mihály is megerősítette. A most már a nemzetgazdasági tárcát vezető Varga saját hivatalával kapcsolatban azt mondta: “ennek a hivatalnak a létszáma, a bürokráciája jóval kisebb lesz, mint a mostani miniszterelnök körül található apparátus létszáma”. Zárásként Navracsics Tibor, leendő miniszterelnök-helyettes foglalta össze a legfontosabb teendőket: 

 

“...hatékony, olcsó és fegyelmezett államra van szükségünk. […] Az a célunk, hogy az államigazgatás intézményrendszerét ésszerűbbé, áttekinthetőbbé, egyszerűbbé tegyük.”

 

Ehhez képest a Miniszterelnökség létszáma az elmúlt évek során duplájára dagadt. A kezdeti 50 fős létszámot először 94-re emelték, majd 2011 őszére több mint két és félszeresére. Ezt követően év végén és 2012 tavaszán is felvettek újabb embereket. A Miniszterelnökségen ma már 614 ember dolgozik. Ez természetesen csak a központi kancellária létszáma, a háttérintézményekkel és a kormányhivatalokkal együtt 34 ezer ember tartozik Lázár János irányítása alá. A központi létszám azonban csaknem a háromszorosa annak is, mint amekkora az intézmény 2012-ben volt. A növekedés akkor is látványos, ha leszámítjuk a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség beolvasztásával járó 127 fős gyarapodást: a Miniszterelnökség létszáma így is a duplájára dagadt erre az évre.

 

A folytatás a Ténytár blogon olvasható.