Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Orbánék trükköznek: hol a jelentős járulékcsökkenés?

MSZP  ─   Vélemény  ─   2016. november 23. 08:00   ─   2016. november 23. 13:47

Orbánék trükköznek: hol a jelentős járulékcsökkenés?
Valóságos adóparadicsomot és jelentősen növekvő béreket ígér Orbán Viktor az ország versenyképességének javítására. Ez utóbbihoz azonban az eddigi konkrét javaslatoknál jóval többre lenne szükség.A magyar költségvetés egyenlege az idei első tíz hónapban pozitívumot mutatott, amire másfél évtizede nem volt példa. Ez azt sejteti, hogy az év egészét tekintve a hiány akár nullszaldó közeli is lehet, ami jócskán kedvezőbb a tervezett 2,2 százaléknál. Ez számokban kifejezve 500-600 milliárd forintot jelent, ami minden korábbinál nagyobb fiskális mozgásteret nyújt az Orbán-kormánynak, és a jövőnk szempontjából közel sem mindegy, hogyan használja fel ezt.

 

Belefoghat nagy osztogatásba, amiből a saját érdekkörein túl a nép is kaphatna valamit, szépen előkészítve a 2018-as választásokat. Az ország szempontjából viszont az lenne a legfontosabb, hogy a gazdasági fejlődés ösztönzésére, a szerkezeti problémák kezelésére, a vállalkozások, főleg a kkv-k támogatására, a munkaerő-piaci anomáliák kiküszöbölésére fordítsák a többletforrásokat. Ez igencsak indokolt, mert egyre jobban lecsúszunk saját régiónkhoz képest a növekedési tempóban és a versenyképességben egyaránt. 

 

A költségvetési bevételek alakulása maga kínálja a legkedvezőbb megoldást. A nagy eredményjavulás nem az állam hatékonyabb működéséből, hanem az adóbevételek megugrásából ered: szinte minden tételnél jelentős a növekedés. Az ok az, hogy nemzetközi összehasonlításban messze túl vagyunk adóztatva, gondoljunk elsősorban az unióban legmagasabb áfára és a harmadik legnagyobb, a munkavégzést terhelő 49 százalékos adóékre, ami hosszú ideje a fejlődés egyik legkomolyabb gátja. Evidensnek látszik, hogy főként adócsökkentésre fordítsák Orbánék a büdzsé megnövekedett mozgásterét, azzal tehetik a legtöbbet a növekedésért.

 

A teljes írás a 168 Órán olvasható.