Orbán Viktor soha nem volt ilyen népszerűtlen
A kormányzás nemcsak a pártok, de a politikusok megítélését is lerontotta: Orbán Viktor soha nem volt olyan népszerűtlen, mint az elmúlt hónapban.
Orbán Viktor soha nem volt ilyen népszerűtlen

A 2010-es országgyűlési választásokon 2 706 292 szavazatot kapott a Fidesz és KDNP közös listája, a pártszövetség ezzel a szavazatok 52,73 százalékát szerezte meg. A kormányváltás óta készült közvélemény-kutatások szerint a Fidesz biztosan őrzi vezető helyét, nincs olyan párt, amely akár csak megközelítené a támogatottságát. Mégsem lehetnek elégedettek a kormánypártok: a felmérések szerint az elmúlt két évben elvesztették támogatóik felét.

 

A Tárki közvélemény-kutató felmérése szerint két évvel ezelőtt, 2010 májusában, a választások után, a kormányalakítás hónapjában az összes megkérdezett 45 százaléka a Fideszt támogatta. A legutóbbi, idén áprilisban, ezer fő megkérdezésével készült felmérés szerint a teljes népességen belül már csak 21 százalék a kormánypártok támogatottsága. A grafikonon jól látszik, hogy míg a Fidesz-KDNP támogatottsága jelentősen csökkent az elmúlt két évben, az ellenzéki pártok támogatottsága ingadozott ugyan, de számottevően nem változott. Az MSZP jelenleg a választók 13 százalékának támogatására számíthat, a Jobbik pedig 9 százalékon áll - ezzel jelenleg, akárcsak a választások idején, harmadik, de tavaly év végén egy alkalommal már meg tudta előzni az MSZP-t. Az LMP továbbra is a bejutási küszöb közelében áll.

 

A grafikonon jól látszik, hogy a választok után a Fidesz még növelni is tudta eleve magas támogatottságát, a 2011-ben elért csúcspont óta azonban szinte folyamatosan veszít a népszerűségéből.

 

Drasztikusan csökkent a Fidesz támogatottsága az úgynevezett biztos pártválasztók körében is: míg 2010 májusában 67 százalék választotta őket, áprilisban már csak 42 százalék mondta azt, hogy rájuk szavazna. A Fidesztől elforduló biztos szavazók nem az ellenzékhez pártoltak, hanem a bizonytalanok táborát szaporítják: a Tárki felmérése szerint a megkérdezetteknek majdnem a fele ide tartozik. "Összességében nem szeretik ma a választópolgárok a pártokat" - hangzott el április közepén azon a konferencián, ahol a négy nagy közvélemény-kutató vezetője értékelte a pártok elmúlt kétéves támogatottságát. Az Ipsos kutatása szerint a választók ugyan a Fideszt tartják a legszerethetőbb pártnak, de ők is csak 2,6 pontot kapnak az ötös skálán.

 

A teljes írást az Origo.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    +    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.