Orbán Viktor kormányát külföldről rángatják
A kormány politikája pusztán külső ingerekre adott válaszreakciókra redukálódott. Nincs stratégia, vízió, csak fokozatosan bevezetik az IMF és az EU által elvárt gazdaságpolitikai lépéseket - írja a Véleményvezér blog.

Tegnap Matolcsy György kedvenc nemzetközi intézménye, az OECD is elmondta azt, amit egyébként már mindenki tud: Magyarország egyre jobban szenved gazdasági problémái súlya alatt, és ami ennek kezelése érdekében az elmúlt két-három hónapban történt, az bizony kevés. Mindezt ráadásul az NGM által meghirdetett és támogatott esemény keretében adták elő.

 

És közben ugyancsak tegnap hallhattuk Matolcsy Györgyöt annak örvendezni, hogy az EU megerősítette a Magyarországnak járó kohéziós alapok jövő évi felfüggesztését, de közben nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy júniusban esetleg mégis felülírja ezt a döntést. Ott tartunk, hogy a kormány már akkor is örül, ha csak egy kicsit rúgnak beléjük.

 

A Fidesz kormányzásának 2010-ben és 2011-ben az egyik legfontosabb ismérve az volt, hogy mindig létezett valamilyen deklarált cél, egy vezérfonal, szlogen, ami mentén kormányoztak, legalábbis névleg. Bár a megvalósult intézkedések tekintetében végül mindig lényegesen kisebb volt a retorikával való egybecsengés, az mindenesetre megfigyelhető volt, hogy a kormány legalább megpróbálta egy egységes gondolatmenetre felhúzni intézkedései indoklását.

 

Ez persze önmagában nem biztosítja a jó kormányzást, de legalább kapaszkodót nyújt azoknak, akik támogatni akarják a kormányt és hinni akarnak benne. 2010-ben a múlttal szakító fülkeforradalom és a jövőt megalapozó Nemzeti Együttműködés Rendszere voltak ezek a vezérmotívumok, 2011-ben pedig a különféle, az országnak rosszat akaró „erők" ellen vívott szabadságharc.

 

Miután azonban ebben a szabadságharcban látványosan kapitulált a kormány, mostanra oda jutottunk, hogy senki nem is próbálja már elmondani, hogy jelenleg mit és miért is tesznek.

 

Persze maga a feladat is meglehetősen nehéz. Jelenleg ugyanis a kormány semmi mást nem csinál, mint fokozatosan bevezeti az IMF és az EU által elvárt gazdaságpolitikai lépéseket, azokat, melyeknek eredetileg éppen az elkerülését tűzte ki célul. Vagy hogy egy, a kormány által görcsösen került szót használjunk, bizony-bizony megszorítanak, méghozzá a bokrosi értelemben. De hogy a képlet ne legyen ilyen egyszerű, azért ahol csak lehet, a kormány egyszersmind lassítja is ezt a folyamatot, nehogy a kapituláció túlságosan is szembetűnővé váljon.

 

A helyzet azonban az, hogy ez a fene nagy taktikázás nem okos „arcvonal-kiigazításként" jelenik meg, hanem sokkal inkább egy olyan helyzetként, amelyben a kormányt a külföld rángatja. Ha gyengül a forint, gyorsan beígér valamit a miniszterelnök, ha Brüsszelben közeleg a határidő, Orbán Viktor rögtön odarepül és megígér mindent, amikor pedig a németek tűnnek látványosan haragosnak, akkor a kormányfő náluk turnézik.

A teljes írást a Véleményvezér blogon olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.